Minister: Ingen gratis frokost

Vejle og Billund kommuner skal betale 700-800 millioner for letbane, siger transportminister Pia Olsen Dyhr (SF).

Der bliver ingen gratis statslig frokost for en letbane fra Vejle til Billund. Letbanen koster de to kommuner 700-800 millioner kroner, da de skal betale 60 procent af projektets udgifter.

Det siger transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) til TV2 News efter forhandlinger om Togfonden DK mandag brød sammen, fordi Dansk Folkeparti bad hende se på en letbane fra Vejle til Billund i stedet for en stikbane fra Jelling.

- Hvis Vejle og Billund kommuner siger, at de gerne vil have den letbane, så må vi kigge på det. Det samme gælder for Odense, Aarhus og København. Så skal det være finansieret med 60 procent af midlerne lokalt, siger Pia Olsen Dyhr.

Var tæt på

- Så skal Vejle og Billund finde omkring 700-800 millioner kroner. Hvis det ikke er muligt, så er Dansk Folkeparti kommet med et glimrende forslag om en stikbane til Billund, som regeringen jo har været villig til at imødekomme dem på.

Pia Olsen Dyhr drøfter forhandlingerne på tirsdagens ministermøde, mens Dansk Folkeparti ser på sagen ved gruppemødet.

- Vi var meget tæt på i går aftes. Derfor var det nye krav om en letbane altså en showstopper (blokering, red.). Men jeg synes, at jeg hører positive toner fra Dansk Folkeparti. Nu er det altså op til Dansk Folkeparti, siger Pia Olsen Dyhr.

- Hvis de gerne vil være med, må vi tage den derfra, siger hun til tv-stationen.

Hun forventer, at Dansk Folkeparti kontakter hende efter dagens gruppemøde.

- Vi er optaget af, at danskerne skal have noget hurtigere tog. Det vil være suverænt, hvis man bor i Kalundborg eller i Nykøbing Falster, at man i fremtiden kan komme på arbejde på en time, siger Pia Olsen Dyhr.

- Eller de 2200 borgere, der bor i Vejle, og tager til Aarhus hver eneste dag, som i fremtiden kan komme frem på en halv time. Det vil forbedre deres timeregnskab, siger hun til TV2 News.