Minister kræver redegørelse i misbrugssag

Socialminister Karen Hækkerup vil stramme indberetningspligten mellem kommunerne efter ny sag om misbrug.

Socialminister Karen Hækkerup (S) kræver en redegørelse fra Esbjerg og de andre kommuner, hvor den en 40-årige mand har boet. Han er tiltalt for at sexmisbruge ni børn.

Samtidig vil hun stramme reglerne, så kommunerne blive bedre til at gribe hurtigt og effektivt ind, når der er mistanke om mistrivsel i familier.

- Vi kan ikke være det bekendt. Vi gør det ikke godt nok i kommunerne. Det er uhyrligt, siger Karen Hækkerup (S).

Hun reagerer, efter at det fredag kom frem, at Esbjerg Kommune allerede for fire år siden fik en indberetning fra Hvidovre om mistrivsel i den 40-åriges familie.

Uhyrligt

Indberetningen handlede dog ikke om seksuelt misbrug.

- Jeg kender ikke den konkrete sag, men set ud fra et børneperspektiv er det uhyrligt, at der ikke er sket noget i så mange år. Vi må styrke det mellemkommunale underretningssystem, siger Karen Hækkerup.

Hun vil søge penge, når der snart skal forhandles om fordeling af de såkaldte satspuljemidler.

Karen Hækkerup vil have strammet reglerne for de indberetninger, som kommunerne sender til hinanden, når dårligt fungerende familier flytter over kommunegrænsen. De bliver slet ikke fulgt ordentligt op, og det er utilgiveligt, mener hun.

- Det er en af de sager, der ligger mig mest på sinde, at vi får lavet procedurer, så der handles med det samme, når der opstår mistanke om mistrivsel eller misbrug. Det er utilgiveligt, når det ikke sker, siger socialministeren.

Den 40-årige mand er tiltalt for gennem over 20 år at have misbrugt ni børn - herunder sin egen datter. Mandens tre børn blev anbragt uden for hjemmet, da han blev fængslet for et år siden. Retssagen mod ham begynder i Esbjerg den 25. oktober.