Minister ser nærmere på postkasse-firmaer

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) vil se nærmere på de såkaldte postkassefirmaer i Flensborg.

- Jeg synes, at de afsløringer, TVSYD er kommet med, vækker til eftertanke, og jeg har det sådan, at hvis det er snyd - hvad enten det er social dumping eller cabotage eller ulovlige måder at drive firmaer på - så skal vi forfølge det. Det går ud over dem, der opfører sig ordentligt, siger han i dag til TV SYD.

Danske vognmænd deler i stor stil postkasser og kontorfællesskaber i og omkring Flensborg. Det kunne TV SYD dokumentere i lørdags.

Formålet er tilsyneladende at undgå høje danske chauffør-lønninger.

Kontakt til tyskerne

Transportministeren vil nu tage kontakt til sin tyske kollega:

- Det er jo de tyske myndigheder, der kontrollerer i Tyskland, så derfor skal vi i kontakt med de tyske myndigheder for at finde ud af, hvad der egentligt er i det her.

Klart ulovligt

Men en af vognmændenes to store brancheorganisationer, Dansk Transport og Logistik (DTL), har tilsyneladende ikke selv været i tvivl om, at det er ulovligt.

Deres chefjurist har siddet med i det lovforberende arbejde, og han vurderer, at fremgangsmåden er klart ulovlig.

Både DTL og ITD, som er den anden store brancheorganisation, har - efter at den nye EU-forordning blev vedtaget, undervist vognmænd i de nye regler. Ifølge deres matieriale har postkassefirmaer hidtil været lovlige. Og der har ikke været særlige krav om forretningssted, registrering af biler eller vognmandstilladelser.

Men fra den 4. december 2011 er postkassefirmaer ifølge undervisningsmaterialet forbudt. Der skal etabeleres et faktisk forretningssted, hvor der opbevares dokumenter - og hvorfra der disponeres biler.

I TV SYD lørdag indrømmede en af de danske vognmænd, at sådan fungerer det ikke i praksis.

- Vi kommunikerer med de tyske myndigheder derfra, men alt styres fra Danmark, sagde Mogens Therkelsen i TV SYD.