Ministerium undlod at tage de mest støjplagede boliger med i rapport

Folketinget har ikke fået et retvisende grundlag af F-35-flys støjdata over Skrydstrup, mener professor emeritus.

Da Folketinget skulle træffe en beslutning om indkøb af nye kampfly, gav Forsvarsministeriet ikke de andre partier alle oplysninger. 

I en central rapport undlod ministeriet at medtage støjdata fra 41 boliger, som embedsmænd tidligere havde udpeget som de mest støjplagede i området tæt på Flyvestation Skrydstrup.

Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Derimod valgte ministeriet at beregne støjen fra punkter, der lå op til 14 kilometer fra flyvestationen.

Ifølge professor emeritus Henrik Møller fik Folketinget dermed ikke et retvisende billede af, hvor meget flytypen kommer til at støje.

- Det siger sig selv, at man får et misvisende billede af, hvor meget flyet egentlig larmer, når man ikke medtager de punkter, hvor man ved støjbelastningen er størst, siger til Jyllands-Posten.

Professor i lyd og akustik på Aalborg Universitet Dorte Hammershøi kalder beslutningen "ubegribelig".

Eksperter og politikere kalder det kritisabelt, fordi regeringen i 2016 anvendte beregningerne uden de 41 boliger til at afvise, at det blev nødvendigt at støjsikre eller ekspropriere ejendomme i området omkring Skrydstrup.

- Det virker som fusk, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, til Jyllands-Posten.

- Det siger sig selv, at det er et problem at beregne støjen i en by flere kilometer væk og behændigt undgå at beregne den der, hvor den generer borgerne allermest.

Forsvarsministeriets kampflyskontor afviser, at ministeriet har forsøgt at skjule støjgener fra flytypen.

Ifølge kontoret blev der kun medtaget 17 punkter, fordi de alene skulle bruges til en sammenligning af de tre dengang konkurrerende flytyper.

Regeringen har siden lavet nye støjberegninger, efter den torsdag besluttede at bevilge 260 millioner kroner til at flytte en hangar på grund af flystøj. I den forbindelse var de 41 boliger inkluderet i beregningerne.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønsker ikke at udtale sig til Jyllands-Posten om sagen.