Minkavler ventede fem år på miljøgodkendelse i Haderslev

Haderslev Kommune får dumpekarakter, når det gælder behandlingen af miljøsager i landbruget. Det har i gennemsnit taget halvandet år at få tilladelse til at udvide en husdyrproduktion.

- Det har været hel galt, erkender formanden for plan- og miljøudvalget, Hans Peter Geil (V).

Han gik sidste år til byrådet for at få en million kroner mere til miljøforvaltningen, der var stærkt underbemandet.

- Vi er nu kommet så langt, at vi har fået ryddet op. I juli i år havde vi gjort rent bord, og alle havde fået behandlet deres sager, oplyser Hans Peter Geil.

Minkavler Anders Skovrup, Vojens, fik en afgørelse i juni. Han havde ventet fem år på at udvide sin farm, selv om der ikke kom en eneste indsigelse mod hans planer fra naboerne.

Minkbranchen er den eneste gren af landbruget, der har haft økonomisk fremgang i de senere år, og farmene skaber beskæftigelse i tyndt befolkede landdistrikter, der er præget af affolkning.

Siden 2009 har minkavlerne i Haderslev Kommune øget deres omsætning med 336 procent eller 26 millioner kroner. Stigningen kunne have været endnu større, hvis kommunen ikke havde smølet med miljøgodkendelser, fastslår Pelsdyravlerforeningen.

I dag er omkring 6.000 beskæftiget direkte med minkavl i hele landet. Dertil kommer et stort antal arbejdspladser i følgeerhvervene.

Billund Kommune skal bruge tre måneder på at behandle sager om udvidelser af husdyrhold, mens Esbjerg kan klare det på et halvt år, fremgår det af en opgørelse fra Miljøministeriet fra 2012.

TV SYD sender tirsdag kommunalpolitisk debat fra Haderslev i 19.30 nyhederne og på TV SYD-kanalen.

Se hvordan du kan deltage som publikum eller blande dig i debatten direkte via Twitter her