Modstandsmanden Jørgen Kieler er død 97 år gammel

Søndag aften sov den tidligere modstandsmand og overlæge Jørgen Kieler ind i sit hjem, 97 år gammel. Det oplyser hans familie til Ritzau. Han var født i Horsens og havde her sin ungdom.

Jørgen Kieler blev født i Horsens den 23. august 1919. Han voksede op i et lægehjem midt i Horsens sammen med de fire søskende Elsebet, Flemming, Bente og Lida.

Efter et udlandsophold i München, Paris og England i 1937-1938, tog Jørgen Kieler i 1939 sin studentereksamen på Horsens Statsskole. Herefter flyttede han til København for at studere medicin på Københavns Universitet. I København delte Jørgen Kieler lejlighed med broderen Flemming og søstrene Elsebet og Bente.

I lejligheden i København etablerede de i foråret 1943 et trykkeri, hvor de bl.a. duplikerede det illegale blad Frit Danmark. De fire søskende var ligeledes aktive i redningen af de danske jøder fra Danmark til Sverige i efteråret 1943.

I oktober 1943 var han medstifter af sabotagegruppen Holger Danske II. 

Her er Jørgen Kieler på besøg ved Stjerne Radio, hvor gruppen Holger Danske II holdt til.
Her er Jørgen Kieler på besøg ved Stjerne Radio, hvor gruppen Holger Danske II holdt til.

Den 12. december 1943 var  Jørgen Kieler med til at sprænge Varde Staalværk. Han var også med ved nytårs-sabotagerne i Horsens 1943/1944, hvor han deltog i sabotagerne af Møller & Jochumsens Maskinfabrik og Hede Nielsens Acetylengasfabrik.

Ved en aktion mod to virksomheder i Aabenraa i februar 1944 blev Kieler såret og taget til fange af tyskerne og sat i Vestre Fængsel. Han blev dødsdømt i foråret 1944 efter langvarige forhør af Gestapo på Dagmarhus. Straffen ændredes til koncentrationslejrophold. Jørgen Kieler kom via Frøslev til koncentrationslejren Porta Westfalica i Tyskland.

I april 1945 blev han og andre danske fanger i Porta Westfalica reddet af den svenske greve Folke Bernadottes hvide busser. De hvide busser transporterede ham og broderen Flemming til Sverige, hvor de sammen med de andre befriede fanger blev sat i karantæne på grund af smittefare. I maj 1945 rejste de to brødre tilbage til Danmark, hvor de blev genforenet med deres familie.

Anerkendt kræftforsker efter krigen

Efter besættelsens ophør genoptog Jørgen Kieler sine lægestudier. I 1947 blev han læge og fik i 1954 efter studier i USA sin doktorgrad som dr. med. fra Aarhus Universitet.

Jørgen Kieler foran Stjerne Radio, hvor hans modstandsgruppe holdt til.
Jørgen Kieler foran Stjerne Radio, hvor hans modstandsgruppe holdt til.

Han viede sit lægeliv til kampen mod kræften. Både på Fibiger Laboratoriet, hvor han havde arbejdet fra 1953, og siden som forskningschef i Kræftens Bekæmpelse fra 1980. I 1984 blev han leder af Fibiger Instituttet.

Den tidligere modstandsmand brugte også sine erfaringer fra KZ-opholdet i Tyskland i flere omfattende undersøgelser af udviklingen i fangers fysiske tilstand.

Jørgen Kieler gik på pension i 1989 og har siden beskæftiget sig med besættelsestidens historie. Han har særligt fokuseret på den danske modstandsbevægelse og har bl.a. udgivet bøgerne ”En modstandsgruppes historie”, ”Nordens lænkehunde” og ”Hvorfor gjorde I det?”