Misbrugssag fra Vejen: Far findes skyldig i voldtægt, mens moren frifindes

En far fra Vejen er i Retten i Esbjerg fundet skyldig i voldtægt, imens moren blev frifundet for mishandling mod og seksuelle overgreb på hendes fire børn.

Forældreparret er en nu 63-årig mand, der sammen med sin 60-årige kvinde var tiltalt for at have tævet, truet og forgrebet sig seksuelt på parrets fire børn i årene 1987-1994.

I dag kl. 9 var det op til tre dommere og seks nævninger at komme med deres vurdering af skyldsspørgsmålet - og hvad straffen i givet fald skulle være.

Moren blev frifundet, mens faren blev fundet skyldig i at have voldtaget sin dengang 6-årige steddatter. Om baggrunden for rettens konklusion sagde retsformanden i retten:

- Der består en risiko for, at en betydelig del af børnenes erindringer kan være blevet påvirket på forskellig vis i tiden efter anbringelsen, lyder det ifølge Ritzau.

Mor overrasket - far ryster på hovedet

Under dommerens oplæsning af dommen sad forældreparret med morens forsvarer imellem sig. Moren virkede overrasket og lettet, da dommeren frifandt hende. Med hænderne op foran munden kiggede hun rundt i retslokalet.

Den 63-årige far var iført en dynejakke, mørke joggingbukser og træsko. Han sad mellem sin egen og morens forsvarere. Han sad stille og roligt under domsafsigelsen. Enkelte gange rystede han på hovedet under dommerens oplæsning af dommen. 

Efter oplæsning af dommen, som sluttede kl. 10.00, holdt retten en pause på en time, hvor tiltalte og deres forsvarere kan drøfte dommen. Før de forlod retssalen i Esbjerg fik faren og moren mulighed for at udveksle nogle ord. 

De tre dommere og seks nævninger skal senere på dagen udmåle en straf til faren.

Sagen kort:

* Parret fra Vejen består af en 63-årig mand og en 60-årig kvinde.

* Kvinden er biologisk mor til alle fire børn, mens manden er biologisk far til to af børnene.

* Overgrebene skal være sket i perioden 1987 til 1993, mens børnene var under 12 år gamle.

* Børnene skal ifølge anklagen have været udsat for gentagne tilfælde af voldtægt begået af manden, mens moren passivt så til eller var vidende om, hvad der foregik.

* Børnene skal også være presset til at udføre forskellige former for sex med forældrene, med familiens hund og med forskellige uidentificerede personer.

* Anklageskriftet beskriver, at de seksuelle overgreb i nogle tilfælde fandt sted, mens børnene blev fastholdt og klemt om halsen, så de ikke kunne trække vejret.

* I et tilfælde fik en pige bundet hænderne sammen med plasticstrips og bundet fast til loftet, så hun ikke kunne nå jorden, hvorefter hun blev voldtaget.

* Børnene blev anbragt på en døgninstitution i efteråret 1992. Men forældrene havde lov til uovervåget weekendsamvær med dem frem til henholdsvis april og juli 1993. 

* De forurettede er i dag mellem 30 og 35 år. En af dem, en kvinde, lider af posttraumatisk stress og skønnes at være selvmordstruet.

* En anden kvinde lider af angst og tør ikke gå uden for sin dør. Begge kvinder er uarbejdsdygtige.

* Da sagen går 30 år tilbage, er det sparsomt med bevismateriale. Men udsagn fra de forurettede underbygges blandt andet af børnetegninger, ligesom politiet har beslaglagt to læderpiske og en computer.

* Forældrene har nægtet sig skyldige i alle anklager. 

Kilder: Anklageskriftet, Ritzau.