Mere motion forhindrer kejsersnit og andre fødselskomplikationer

I Esbjerg har de som et af de eneste steder i landet et tilbud om motion til overvægtige gravide. Og det er en rigtig god ide. En ny undersøgelse viser nemlig, at motionen blandt andet forhindrer kejsersnit.

Motion kan forebygge kejsersnit - især hos overvægtige. Det viser en ny undersøgelse fra en verdensomspændende undersøgelse, som blandt andet forskere fra Københavns Universitet har bidraget til, og som netop er udgivet i British Medical Journal.

Motion kan ganske enkelt være forskellen på en naturlig fødsel og en fødsel ved kejsersnit.

Det har de oplevet i Esbjerg, og derfor har de et særligt tilbud til overvægtige gravide.

quote

Jeg kan ikke sige, hvordan det ellers ville have gået, men min fødsel var nem.

Susan Witt Jørgensen, nybagt mor og motionist, Esbjerg

Susan Witt Jørgensen er en af de overvægtige kvinder, som har dyrket motion under sig graviditet. Hun har født datteren Ayla - uden kejsersnit eller andre komplikationer. 

Susan Witt Jørgensen fødte datteren uden komplikationer
Susan Witt Jørgensen fødte datteren uden komplikationer
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

- Jeg kan ikke sige, hvordan det ellers ville have gået, men min fødsel var nem, fortæller Susan.

Det verdensomspændende forskningsprojekt, som forskere fra Københavns Universitet har deltaget i, viser tydeligt, at overvægtige gravide kan få god gavn af motion.  

- Hvis vi kan have nogle forældre, der er lidt slankere, får de for det første en nemmere og sundere fødsel, og for det andet, så får de også nogle sundere børn, fortæller fysioterapeut og leder af motionsholdet for de gravide i Esbjerg Kommune, Heidi Juul Jensen. 

quote

Jeg ser det som en kæmpe stor succes. Jeg ser ikke ret mange, der får sukkersyge og kejsersnit, og jeg ser slet ikke nogen, der får svangerskabsforgiftning. Mine børn vejer ikke over 4500 gram, så derfor kan jeg se, at det må gøre en forskel.

Heidi Juul Jensen, fysioterapeut, Esbjerg Kommune

Overvægt hos halvdelen af alle fødedygtige kvinder 

I Danmark er knap halvdelen af alle fødedygtige kvinder overvægtige. De overvægtige gravide kan blandt andet få problemer med amning, svangerskabsforgiftning og graviditetsbetinget sukkersyge. 

Også antallet af kejsersnit hos overvægtige er høj, men kan nedbringes betydeligt, konkluderer man i rapporten. De cirka 13.000 kejsersnit om året kan reduceres med 1.200.   

Jordemoder Tove Bøttcher forklarer her, at motion fjerner mange komplikationer for både mødre og babyer.

Tilbuddet i Esbjerg har kørt i et år. Det er, så vidt Heidi Juul Jensen ved, det eneste kursus i landet af denne slags. Og hun er stolt. Forløbet har givet gode resultater for de 40 gravide, der hidtil har været gennem kurset. 

- Jeg ser det som en kæmpe stor succes. Jeg ser ikke ret mange, der får sukkersyge og kejsersnit, og jeg ser slet ikke nogen, der får svangerskabsforgiftning. Mine børn vejer ikke over 4500 gram, og det er mine børn, griner Heidi, så derfor kan jeg se, at det må gøre en forskel.