Motion gør godt for de demente

Projekt i Esbjerg Kommune viser, at motion udsætter de forværringer, som demens giver. Og formentlig udskyder tidspunktet for at komme på plejehjem

De ni demente, der er med i projektet, er nok demens-ramte, men har det endnu godt og ret aktive. 

Men motion skal nu gøre dem endnu mere aktive. Eller i det mindste sørge for, at de forværringer som de demente uundgåeligt vil opleve med sygdommen, bliver udskudt til senere. Jo længere tid desto større livskvalitet for de demente og deres pårørende.

Yvonne Goth Larsen, 65 år, fra Esbjerg, er en af de demente, der er med i projektet. Hun fik for godt et år siden at vide, at hun er dement. Ganske som hendes far var det. Med en særlig computer kan hun når som helst gå i gang med dagens træning. Programmet scanner hende og fortæller hvilke øvelser hun skal lave. Hun får sandelig også karakter for, hvor godt hun udfører dem.

Fysioterapeut og projektansvalig for træningen, Malene Skouboe, kan kontrollere Yvonnes udfoldelser og vil ganske givet prøve at "presse" hende til at yde mere.

- Undersøgelser viser, at motion - sammen med træning 2-3 gange om ugen sammen med andre demente - betyder, at de i langt højere grad kan klare sig selv og tager initiativ til at gøre en masse i hjemmet. Det kan være alt fra selv at klare badet, selv at komme i tøjet, klare trappen ellelr lave aftensmanden. Alle de dagligdags ting, der betyder noget, og som både de demente og vi prøver at bibeholde i så lang tid som muligt, siger Malene Skouboe.

Projektet med computer-træningen gik i gang i efteråret. 20 står nu på venteliste til at deltage i projektet.