TV der bevæger dig

Motionscafé for kræftramte er en succes

Sonja Petersen besøger motionscaféen en gang om ugen. Foto: Frank Blauenfeldt

I Vojens har tilbuddet om at kunne dyrke motion og fællesskab i en motionscafé hjulpet kræftramte borgere til et bedre liv.

For ni måneder siden åbnede en motionscafe for kræftramte i Vojens. I TV SYDs område ligger bare seks af den slags .

I Vojens har de kræftramte virkelig mærket en forskel i deres sygdom, efter de er begyndt at komme i cafeén.

77-årige Sonja Petersen er fast besøgende en gang hver uge, hvor hun får pulsen op sammen med andre kræftramte.  De træner, snakker og deler erfaringer og gode råd om dét, at have en kræftsygdom.   

Sonja Petersen  har, nemlig lige som de  sytten andre,  der kommer i cafeen, gennem mange år kæmpet mod først kræft i livmoderen, så i æggestokkene og nu har hun fået hudkræft. Hun forsøger at leve med sygdommen og her har det gjort en kæmpe forskel, at hun de sidste par måneder har været fast motionist i motionscafeén. 

Både danske og internationale forskningsresultater  viser, at fysisk aktivitet er vigtigt, både hvad angår færre bivirkninger, øget velbefindende og forbedret livskvalitet, men også mht. reduktion i risikoen for at få tilbagefald.  

Ifølge kræftens bekæmpelse er det en fordel at røre sig, hvis man har kræft -  både under og efter en kræftbehandling. Forskning viser også, at mange af bivirkningerne ved eksempelvis medicin under et kræftforløb kan undgås ved regelmæssig motion.

Sonja Petersen er da heller ikke i tvivl om, at hun er blevt gladere, har fået større forståelse for andre mennesker og deres sygdom, samtidig med, at hun er blevet mere positiv, på trods af at hun daglig må leve med sygdommen og angsten for, at den bryder ud igen. 

​Naboer på TV SYD+ er i dag på besøg i Sundhedscenter Vojens og kigger ind i motionscafeén kl 19.55 og 22.40 og taler med de kræftramte.

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden