Mountain-bikere ødelægger fortidsminder

Naturstyrelsen er trætte af mountain-bikere, som skader fortidsminder som gravhøje og fredede diger. Ved Billund og Horsens har der været store slidskader.

- Ved et gammelt fredskovsdige i Boller Nederskov ved Horsens har vi i flere år forsøgt at bremse cykelrytterne med store stammer og grene. Men de bliver bare flyttet, fortæller kulturhistoriker Gert Hougaard Rasmussen, Naturstyrelsen i Trekantområdet, til TV SYD.

 

- Når vi skal lægger træstammer op manuelt, så kan de også flyttes manuelt. Men nu har vi sat nogle meterhøje triller på diget.

Fakta:

Der findes 5000 fredede fortidsminder i Danmark.

De sidste fem år er der brugt en million kroner på at reparere gravhøje efter skader fra cyklister.

Alene i hovedstadsområdet er tre fortidsminder blevet skadet i år, mens der har været store slidskader i Boller Nederskov ved Horsens og i Gyttegård Plantage ved Billund.

Der findes mere en 350 kilometer mountainbikespor i statsskovene fordelt på 50 officielle ruter. Sporene fører uden om gravhøje og sårbar natur og vedligeholdes og udbygges af frivillige mountainbikere og Naturstyrelsen.

I Gyttegård Plantage ved Billund er der gennem årene sket store skader på en fredet gravhøj. Men her har Naturstyrelsen indledt et samarbejde med en mountainbike-klub om en rute, der skal lede cyklerne uden om gravhøjen.

- Vi venter os meget af samarbejdet. Jeg tror, at skaderne her er gamle, så vi håber, at den nye rute kan begrænse sliddet når mange kører enten op over højen eller rundt i kanten.

- Flere og flere kører på mountain-bike i naturen. Og det er ikke alle, der er organiserede, fortæller Gert Hougaard Rasmussen til TV SYD.

I Folehaven Skov nord for København har mountainbikere skamferet to bronzealder-høje. Flere kubikmeter jord  er gravet væk på den ene høj for at lave en rampe og et hop.

- Det er enten total uvidenhed eller total respektløshed, når nogen går så vidt, som til at grave i og ødelægge gravhøje. Det er drønærgerligt, for vi bruger hvert år mange penge på at udbedre skaderne, og de penge kunne ellers være brugt på at skabe bedre friluftliv – også for mountainbikere, siger Gert Hougaard Rasmussen fra Naturstyrelsen.

 

Læs mere på Naturstyrelsens hjemmeside.