MRSA spreder sig nemt blandt spædbørn

Resistente MRSA-bakterier spredes let på fødeafdelinger. Spædbørn er let modtagelige, men bliver til gengæld ikke specielt syge af bakterien.

Et udbrud af MRSA på Kolding Sygehus’ fødeafdeling blev tirsdag identificeret. Der er dog gode nyheder til de nybagte forældre.

For mens spædbørn er meget modtagelige for smitte med resistente MRSA-bakterier, og bakterierne derfor spreder sig let på fødeafdelinger, så er der til gengæld ikke noget, der tyder på, at spædbørn bliver mere syge end andre af bakterierne.

Det fortæller en af landets førende eksperter i de multiresistente MRSA-bakterier, Hans Jørn Kolmos, der er professor ved Institut for Klinisk Mikrobiologi på OUH, Syddansk Universitet.

- Der har gennem tiden været flere udbrud på neonatale afdelinger. Der er et stort spredningspotentiale, fordi de nyfødte er meget modtagelige. Det er noget vi tager meget alvorligt, siger Hans Jørn Kolmos til TV 2 på baggrund af det seneste udbrud på Kolding Sygehus’ fødeafdeling.

Der er ikke tegn på, at MRSA rammer de nyfødte ekstra hårdt. Faktisk er kvinderne hårdere ramt lige nu på sygehuset, hvor fire kvinder og tre børn er blevet smittet.

- To af kvinderne har fået bylder i brystet, mens en tredje patient har fået betændelse i et operationssår, fortæller ledende overlæge Annemette Wildfang Lykkebo til TV SYD.

Børnene har ydermere den fordel, at de ofte selv kan skille sig af bakterierne, når de vokser sig større.

- I mange tilfælde vokser børnene sig fra det og fjerner selv bakterierne fra kroppen, efterhånden som de bliver større, fortæller professor Hans Jørn Kolmos.