MRSA-smitte fundet på hver femte minkfarm

Fødevarestyrelsen har undersøgt 50 minkfarme. På 11 af dem blev der fundet multiresistente bakterier, MRSA. Fire af de 11 farme ligger i TV SYDs sendeområde.

En husdyrscreening, som Fødevarestyrelsen foretog i efteråret, har vist, at der på 11 ud af 50 mink-farme er MRSA-baktierier.  Tallet overrasker eksperter.

Fire af de 11 mink-gårde ligger i Syd- og Sønderjylland.

MRSA af den særlige type CC398 – også kendt som svine-MRSA  eller husdyr-MRSA – findes i op mod 80 pct. af alle svinebesætninger. Omkring 1300 mennesker er de seneste år blevet smittet og side 2011 er syv dødsfald tilskrevet den multiresistente bakterie.

- Det er helt klart et problem, at MRSA nu også er sprunget til mink, siger professor Hans Jørn Kolmos fra Odense Universitetshospital til TV SYD. Jo flere steder, der er inficeret, jo større bliver området, og jo flere mennesker kan blive smittet.

Han tilføjer:

- Når MRSA bliver ved med at sprede sig, så trives og udvikles bakterien. Og så den bliver farligere.

Minkavlerne har tidligere oplevet enkelte tilfælde af MRSA i døde mink. Det er hidtil blevet anslået at smitten kommer fra foderet, som delvist består af svine-affald.

Når MRSA bliver ved med at sprede sig, så trives og udvikles bakterien. Og så den bliver farligere.

Tage Pedersen, formand for Dansk Pelsdyravlerforening, Hedensted, siger til TV SYD:

- Vi vender ikke det blinde øje til. Men vi er ikke bange for det indtil nu, fordi det mest bliver fundet i foderet og ikke i minkene.

I Fødevarestyrelsen seneste husdyr-screening blev der fundet på 8 mink – mest på mink-poter – og fire prøver af foderet.

- Når det ikke er i minkene, men i foderet, så er chancen for at blive smittet lige så stor, som når man køber svinekød i supermarkedet, argumenterer Tage Pedersen.

Vi er ikke bange for det indtil nu, fordi det mest bliver fundet i foderet og ikke i minkene.

Professor Hans Jørn Kolmos siger til TV SYD, at minkavlernes argument med, at smitten mest er i foderet, ikke holder:

- Det er en konsekvens af, at minkene bliver fodret med svineaffald. Men minkene spiser foderet, så det sætter sig også i dem og ikke kun i foderet.

Danmark er verdens største producenter af mink. Der er cirka 1.400 minkavlere, som årligt producerer over 17 millioner mink, der bliver til minepelse eller andre andre produkter.

Her kan du læse mere:

Kopenhagen Fur: Enklelte fund af MRSA i mink.

Organic Today: Hver femte minkfarm har MRSA