TV der bevæger dig

Musikere dropper pladeselskaberne - udgiver selv musikken

Bandet Skalkeskjul fra Kolding-området er et af de orkestre, der har valgt selv at udgive deres musik. Foto: Stefan Frank Thor Straten

Flere musikere vælger selv at udgive deres musik fremfor at gøre det gennem pladeselskaber.

Det kan være svært at bryde igennem lydmuren som ung spirende musiker, og en af de største udfordringer er at få en pladekontrakt.
Men i 2016 er flueben hos pladeselskaberne ikke længere nødvendigt for at få sin musik udgivet, og flere og flere musikere vælger selv udgive deres musik-

- Vi har oplevet en meget akut og voldsom stigning i antallet af kunstnere, der selv udgiver deres musik. Vi vurderer at der i løbet af de seneste 10 år er sket en fordobling i antallet af udgivelser, og det stiger stadig, siger Mikael Højris, der er konsulent hos Dansk Musiker Forbund til TV SYD.

Forklaringen til den voldsomme stigning skal findes i musikindustriens store udvikling de seneste år, hvor internetstreaming har vundet frem og udstyr til indspildning er blevet mere tilgængeligt.

- Indenfor de seneste 6-7 år har teknologien gjort det muligt at indspille sin musik og senere udgive den via fx streaming-tjenester for ingen penge. Så hvis man bliver fravalgt af pladeselskaberne, er det ikke ensbetydende med, at man skal lægge musikken på hylden, fortsætter konsulenten.

Et af de danske musiknavne, der vælger selv at udgive deres musik, er rockbandet Skalkeskjul fra Kolding. Orkestret der spiller dansksproget rock, har netop indspillet deres kommende album i København, og indtil videre har de udgivet alt selv.

- Som ny rockgruppe er det meget svært at få en decideret pladekontrakt, uden at man i forvejen har udgivet noget selv, siger forsangeren fra Skalkeskjul Alexander Mahaffy til TV SYD og fortsætter.

- Det gav os faktisk bare blod på tanden. For vi har altid troet på vores musik, og vi vidste, at det med teknologien i dag, ikke ville blive noget problem selv at indspille og udgive musikken.

Naboer besøger i dag Aagærdet i Kolding, hvor guitaristen fra Skalkeskjul bor. Mød ham og forsangeren, og se naboens smukke japanske have. Det er i dagens udgave af Naboer klokken 19:55 og 22:40 på TV SYD+.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden