Muslimsk lærer skal ikke give hånd

Den muslimske lærer fra Horsens, som ikke ville give en kvindelig studerende hånden, skal fremover hilse på studerende af begge køn ved at holde højre hånd på hjertet.

Horsens Statsskole, hvor han er ansat, har accepteret at betale halvdelen af den erstatning på 2500 kr., som den kvindelige HF-elev i Herning er blevet tilkendt af Ligebehandlingsnævnet. Den anden halvdel betales af Herning HF og VUC, hvor kvinden var til eksamen med Horsens-læreren som censor.

- Vores censor har meddelt mig, at han ikke ønsker at give hånd til kvinder.

Sådan lød beskeden i en sms fra læreren til de kvindelige elever på et matematikhold på Herning HF & VUC i sommer. Beskeden tikkede ind, dagen inden de skulle op til eksamen i matematik.

Horsens Statsskole skal betale, fordi den på forhånd havde fortalt kollegerne i Herning, at læreren ikke ville give kvindelige elever hånd ved eksamen.

- Vi har ? efter at sagen opstod ? indskærpet, at der skal hilses på samme måde på både mandlige og kvindelige elever, siger rektor Flemming Steen Jensen, Horsens Statsskole, til Horsens Folkeblad. Det behøver ikke være med håndtryk, men på anden vis. Derfor har vi aftalt med læreren, at han hilser ved at føre højre hånd til hjertet, kigge på eleven og nikke.

Sagen opstod i juni, hvor læreren fra Horsens Statsskole var censor ved eksamen i Herning. En kvindelig elev klagede over, at han ikke ville give hånd til hende. Læreren er muslim og ville af religiøse årsager ikke give håndtryk til kvindelige elever.

Daværende ligestillingsminister, Manu Sareen, opfordrede eleven til at klage til Ligebehandlingsnævnet, som fredag kom med sin afgørelse.

- Jeg har hele tiden været på pigernes side. De må ikke sidde med en følelse af, at de er mindre værd alene på grund af deres køn. Den følelse skal man tage meget alvorligt, siger han.

I afgørelsen lægges vægt på, at indholdet af lærerens besked før eksamen er omfattet af ligebehandlinglovens regler om chikane.

Nævnet noterer, at "beskeden kunne være krænke de kvindelige elevers værdighed og skabe et nedværdigende, ydmygende og ubehageligt klima".

Læreren har været ansat i otte år på statsskolen. Og det har ifølge skolens vicerektor, Liv Tind Hauch, aldrig været et problem, at han som lærer og censor ikke ville give hånd til kvindelige elever.Læreren skal ikke betale erstatning til eleven. Det er kun de to skoler.

- Det er fair. Herning skal betale sin del, fordi det var derfra, at man sendte besked til de kvindelige elever om, at censor ikke ville give den hånden, siger rektor Flemming Steen Jensen til Horsens Folkeblad. Statsskolen skal betale sin del, fordi henvendelsen til Herning kom fra vores censor.

Artikel fra Horsens Folkeblad