TV der bevæger dig

Naboer til nye kampfly kan få støj-gener

00:52

Torsdag den 9. juni stod forsvarsminister, Peter Christensen, i spidsen for en historisk aftale om indkøb af 27 F35 kampfly. Nu skal maskinernes støjniveau undersøges nærmere.

De nye F35 kampfly bliver placeret i Skrydstrup, men først skal kommunen undersøge om maskinernes støjniveau er til gene for områdets naboer.

De nye F35 kampfly får base på flyvestation Skrydstrup i Haderslev Kommune. Det betyder, at kommunen nu går i gang med en miljøgodkendelse. Det skal nemlig undersøges om flyene larmer for meget.

Hvis det er tilfældet, skal det besluttes, hvorvidt nogle huse skal eksproprieres - altså opkøbes af staten, eller om de kan støjisoleres.

- Det er en langvarig proces, som er beskrevet helt præcist ligesom vindmølle, biogasanlæg og alle mulige andre ting. Borgerne bliver inddraget i procesen og kan følge med. Der er fuld offentlighed omkring det, siger Haderslevs borgmester, Hans Peter Geil.

00:15 Luk video

I regeringen er de klar over den mulige problematik.

- Det, vi vil gå i gang med at kigge på nu, det er, hvordan vi kan sikre, at den samlede støjbelastning ikke bliver så generende for folk, der bor der, siger Peter Christensen, forsvarsminister, til TV SYD.

En vigtig detalje i diskussionen om støjbelastningen er dog ifølge ministeren, at en del af pilotuddannelsen kommer til at ligge i USA

- Uddannelsen af piloterne vil i dag i langt højere grad ske i USA. Det vil sige, at alle de mange starter og landinger, man øver, vil foregå på en miltærbase i USA, og det betyder altså noget for den samlede støjebelastning i Skrydstrup.

Det er dog usikkert, hvor meget de nye fly kommer til at larme for naboerne til flyvestationen i Skrydstrup. Men Norge og Holland har allerede gjort sig erfaringer med F35 og støj.

Ifølge norsk tv opkøber forsvaret 176 støjplagede boliger, og 800 boliger støjisoleres. I Norge skal flybasen på Ørlandet have plads til omkring 50 F35 fly. Det er cirka dobbelt så mange, som der skal være i Haderslev - og placeringen af nabohusene er anderledes.

Også i Holland er man i gang med at finde en undersøgelse af støjgener.

Sidst i maj kom to F35-jagere til Holland - og naboerne fik mulighed for at høre de nye fly og sammenligne dem med de nuværende F16.

Ifølge det hollandske forsvarsminsiterium oplevede naboerne kun en mindre stigning i støjen ved det nye F35.

 

 

 

 

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden