TV der bevæger dig

Nærbutikkerne ønsker lavere sukkerafgifter

00:34

Sukkerafgiften er for høj, og det går ud over kioskernes sliksalg. Det var budskabet fra Nærbutikkernes Landsforening, da de i dag besøgte skatteudvalget på Christiansborg.

Kioskerne og nærbutikkerne er utilfredse med, at afgiften på sukker er langt højere her i Danmark end i for eksempel Tyskland. Kioskerne og nærbutikkerne har oplevet stor fremgang i salget af sodavand, efter afgifterne i 2014 blev sænket på dén varegruppe - men de ønsker sig endnu flere afgiftsnedsættelser. Og det er altså sukkerafgiften, som de nu også vil have ned.

En rapport, som Skatteministeriet offentliggjorde onsdag formiddag, viser, at danskerne henter færre øl, sodavand og cigaretter over grænsen. Men rapporten viser samtidig, at grænsehandlen  med chokolade og slik er steget.

- Vi har en sag her, så vi skal have skruet på de her afgifter, så vi kan få flyttet noget handel tilbage til de danske kiosker og afgifter i den danske statskasse, siger Martin Schjødt, der er administrerende direktør i Nærbutikkernes Landsforening, til TV SYD.

Ifølge Skatteministeriets rapport er en del af forklaringen på den stigende grænsehandel med chokolade og slik sandsynligvis, at afgifterne på chokolade og slik er forhøjet flere gange de senere år. Dertil kommer, at forbruget generelt er steget.

Grænsehandlen inkl. illegal handel med chokolade og slik skønnes at udgøre ca. 13 mio. kg i 2015 svarende til ca. 14 pct. af forbruget.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden