TV der bevæger dig

Næsehorn får hjælp mod ufrivillig ”barnløshed”

Et af hun -næsehornene insemineres af de to tyske dyrlæger. Foto: Givskud Zoo

For første gang må Givskud Zoo hjælpe naturen med en insemination af et næsehorn. Parkens han-næsehorn kan simpelthen ikke levere varen.

Det er snart ti år siden den zoologiske have kunne præsentere et bab y-næshorn. Derfor tilkaldte Givskud Zoo to tyske dyrlæger, der er specialister i næsehornets reproduktion.

De tyske dyrlæger skulle bl.a. finde ud af, om den prægtige han, Otze, skyder med ”løst krudt”. Men det er ikke så nemt.

Det store dyr blev derfor bedøvet, så dyrlægerne kunne udtage en sædprøve. Og den viste årsagen:

- Otzes sædkvalitet er meget lav. Prøven viste fine levende sædceller med god svømmeevne, men der er alt for få, skriver zoo i en pressemeddelelse.

Resultatet blev, at de to tyske dyrlæger blev bedt om at foretage en inseminering  af hunnerne i parken.

 – Selv om vi til hver en tid foretrækker naturlig formering hos vores dyr, forklarer parkens dyrlæge Ditte Mari Sandgreen, så benyttede vi muligheden og fik de tyske dyrlæger til at inseminere to hun-næsehorn med Otzes sæd. Når Otzes sædceller placeres direkte i livmoderhalsen hos hunnen, er der større chance for, at én af dem rammer plet, og det alligevel resulterer i en drægtighed.

Om insemineringen lykkedes afsløres om 3-4 måneder. Og hvis der er banko, så kan gæster se den lille ny om ca. 15 måneder.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden