Narkomaner i Byparken kan ikke gemmes væk

Inden sommerferien blev der fundet 14 brugte kanyler i Byparken og to i Mariaparken i Vejle. Byrådsmedlem Dan Arnløv vil have vagter i parken til at løse problemet her og nu, mens Peder Hummelmose fra Teknisk Udvalg mener, at der skal være plads til alle.

På kun to uger blev der i alt fundet 16 brugte sprøjter i Vejles parker. Det skriver Vejle Amts Folkeblad. Det har fået Dan Arnløv (K) fra Vejles byråd til at kræve handling:

quote

Vi bør have et kommunalt vagtkorps, sådan at vi får hyret nogle vagter for at være her præventivt.

Dan Arnløv, (K), Vejle Kommune

- Vi bør have et kommunalt vagtkorps, sådan at vi får hyret nogle vagter for at være her præventivt, fortæller han til TV SYD.

Peder Hummelmose (V) fra Teknisk Udvalg i Vejle er uenig: 

- Jeg tror, det er et forkert signal at sende. Hvis vi skal til at jage narkomaner væk, hvad er så det næste? De er blevet jaget væk mange gange før. Først var de ved åen, så kolonihaverne, og nu er de lidt overalt.

Udover vagter forslår Konservatives Dan Arnløv, at man erstatter det nuværende fixerum i Vejle med en såkaldt fixelance. Et mobilt fixerum, der kan møde misbrugerne, der hvor de er.

quote

Jeg tror, det er et forkert signal at sende. Hvis vi skal til at jage narkomaner væk, hvad er så det næste?

Peder Hummelmose (V), medl., Teknisk Udvalg, Vejle Kommune

Ved at placere byens nye fixerum syd for Byparken i den modsatte ende af Vestergade, der før var hårdt ramt af pushere, har Kommunen opløst meget af kriminaliteten:

- Det er en rigtig god løsning, fordi narkomanerne kommer væk fra Vestergade. Nu bliver det spredt lidt mere, og vi er ude at hjælpe de her personer, siger Peder Hummelmose til TV SYD.

Besørger i baghaven

Nu er narkomaner og alkoholikere flyttet ned i Byparken. Jytte Yde er beboer i Enghaven, der ligger lige ved siden af parken. Hun har oplevet, at narkomaner og alkoholikere benytter græsområdet og baghaverne som toiletter.

- Vi bruger ikke Byparken længere. Jeg sender ikke mit barnebarn derover alene, det er for utrygt, siger hun til TV SYD.

Ifølge Jytte Yde har beboerne forsøgt at tale med misbrugerne i området:

- Vi kommer ingen vegne. Du kan tale lige så stille, vi får bare råb tilbage.

Jytte Yde mener, der skal være plads til både narkomaner og alkoholikere i Byparken, men at der bør gøres noget ved urolighederne:

- Det er ansvarsløst, og det er ikke meningen, de skal gøre det utrygt for en almindelig borger at gå derover og sætte sig med sine børn, som man gjorde før i tiden. Der var mødregrupper før i tiden. De er væk nu. Legepladserne bliver brugt minimalt.

Vagter løser ikke problemet

I Cafe Parasollen arbejder Sanne Bjerggård som leder af Gadeteamet. Gennem sit arbejde møder hun misbrugerne i cafeen, på gaderne og i parkerne:

- Det er ikke stofmisbruget, der forbinder folk i Byparken. Det der gør, at folk bruger Byparken, det er ensomheden. Jeg kan godt se problemet, når der ligger sprøjter i Byparken, men jeg tvivler på, nogen har gjort det bevidst. Mange af vores stofmisbrugere går op i ikke at efterlade sig kanyler. De vil ikke have, at et barn skulle komme til skade på dem, siger hun til TV SYD.

Ifølge Sanne Bjerregård løser vagter ikke problemet:

- Jeg tror, vi skal langt væk fra kontrol og straf. I stedet skal vi inddrage dem og give dem gode tilbud. Det er vores medmennesker, der skal være plads til dem i der her samfund.

Voksenudvalget i Vejle Kommune tager beboernes utryghed til sig:

- Den utryghed ville jeg også selv føle. Derfor har jeg taget handling til mig og indkaldt til et stormøde, fortæller Gitte Frederiksen.

Hun tror dog ikke på, at vagter i Byparken vil have en god effekt:

- Så skal man jo sætte vagter over hele byen. Det stresser de her mennesker, så ender de med at gå et andet sted hen. Det er håbløst.

Inden for de næste 14 dage mødes Voksenudvalget og Teknisk Udvalg for at drøfte nye løsninger på problemet. 

Naboerne til legepladsen her fortæller til TV SYD, at legepladsen ikke bliver brugt så ofte, som den plejede på grund af utryghed.
Naboerne til legepladsen her fortæller til TV SYD, at legepladsen ikke bliver brugt så ofte, som den plejede på grund af utryghed.
Foto: Kristoffer Hauervig Frederiksen, TV SYD