Narkoring: Unge direkte i fængsel

Gå direkte i fængsel, hedder det på et af kortene i Matador-spillet. Men det oplevede nogle af de dømte narko-kurerer i den store narkoring, som politiet har optrevlet i Vejle og Esbjerg.

- Nogle af dem har ikke været hjemme, siden vi anholdt dem, fortæller vicepolitiinspektør Hans Roost til TV SYD. Vi har hentede dem den ene dag, og næste dag er de blevet dømt - og så sendt direkte til afsoning.

- Og de har udtryk stor overraskelse - og forfærdelse - over hvor hårdt deres transport-arbejde er blevet straffet.

Hurtige penge

Flere unge kvinder mellem 19 og 26 år lod sig lokke til at smugle narko til Danmark for 5000 kr. pr. gang, viser efterforskningen.

- De har ladet sig lokke af udsigten til hurtige penge, fortæller vicepolitiinspektøren. Men vi håber, at de hårde straffe, der er givet, kan virke præventivt.

Kvinderne har godt vidst, hvad de kørte med.

- Som en af dem sagde: "Det var det jo ikke mel, vi kørte med", noterer Hans Roost.

Ikke kendt af politiet

Flere af kvinderne sigtes for indsmugling af op til 10 kilo hård narkotika. Det drejer sig om unge kvinder mellem 19 og 26 år, der ikke normalt er i politiets søgelys.

- Nogle af dem var i arbejde, andre uden job, men ingen har tidligere været kendt af politiet, fortæller Hans Roost.

Hårde straffe

Ni personer har allerede sammenlagt fået 53 års fængsel i sagen. En kvinde på 26 år fra Esbjerg, der har haft en afgørende rolle i sagen, blev senest idømt 12 års fængsel.

- De har fået hårde straffe, også selvom de kun har kørt en eller to ture, så det undrer os, at de unge vover sig ud i sådan noget. De har taget en stor risiko i forhold til pengene, og hvad stoffet ellers er værd, fortsætter vicepolitiinspektøren.

I Station 2

TV2s kriminalmagasin, Station 2, har i aften et interview med en af narko-kurererne.