Ødelagt kabel på Fanø har kostet danskerne millioner

Cobrakablet på Fanø er ude af drift efter en fejl i en såkaldt 'muffe'. Det har kostet danskerne dyrt, fordi forbindelsen ikke har kunnet eksportere el til Holland.

Siden den 14. november har det 325 kilometer lange Cobra-kabel været ude af drift. Det går fra Holland til Fanø,  

Det skriver JydskeVestkysten

Fejlen har ifølge Energinet kostet dyrt. De vurderer, at nedbruddet har kostet flere millioner i dagene efter. El-forbindelsen har nemlig en kapacitet på 700 megawatt, hvilket svarer til et el-forbrug til 700.000 husstande. 

- I dagene efter nedbruddet mistede Energinet omkring syv millioner kroner om dagen. Det er penge, som kunne have sænket el-forbrugernes tarif. Danskerne er derfor gået glip af syv millioner kroner, men kun de første døgn. I dagene efter blæste det ret meget, og der var derfor stor prisforskel, oplyser pressechef for Energinet, Jesper Nørskov Rasmussen. 

Fejl i en 'muffe'

Kablet mellem Danmark og Holland har en teknisk fejl i en såkaldt 'muffe', der samler det danske landkabel med søkablet. Det forklarer Jesper Nørskov Rasmussen.

- En muffe-fejl er en af de fejl, der oftest opstår, fordi det er der, hvor kablerne er samlet. Det er derfor et mere sårbart sted og en kendt type fejl. 

Specialister er nu samlet på stranden på Fanø, så de fortsat kan levere el til Holland. 

- Der er blevet gravet et stort hul nær Pælestrand, så de kan lave samlingen igen. Kablet bliver ført ind i en container, så det ikke bliver forurenet af sand eller støv dernede, fortæller Jesper Nørskov Rasmussen.

Energinet oplyser dog ikke, hvornår forbindelsen er genoprettet. Datoen meldes først ud til el-markedet for at sikre handelsmulighederne for køb og salg af el.