Nedkastet til Hvidstengruppen: Historiske våben indleveret til politiet

Omkring 25 våben, der under 2. Verdenskrig blev kastet ned til Hvidstengruppen, er torsdag blevet indleveret på politistationen i Tønder.

Det strømmer ind med våben, ammunition, granater og sprængstof til politiet i disse dage i forbindelse med politiets store frit lejde-aktion.

Alligevel var indleveringen af omkring 25 våben i Tønder torsdag noget helt særligt. De mange våben, der blandt andet tæller en dysekanon, maskingevær og stenguns, blev ifølge politiet nedkastet til Hvidstengruppen under 2. Verdenskrig.

De 25 våben er angiveligt blevet kastet ned til Hvidstengruppen under 2. Verdenskrig.
De 25 våben er angiveligt blevet kastet ned til Hvidstengruppen under 2. Verdenskrig.
Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

- Det er en anonym, der har indleveret våbnene, men det er ret veldokumenteret, at våbnene blev kastet ned til Hvidstengruppen, siger Helle Lundberg, der er kommunikationsrådgiver ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Personen har også tilbudt at stille al dokumentation til rådighed, hvis våbnene har interesse for eksempelvis et museum, fortsætter hun.

Hvidstengruppen var en dansk modstandsgruppe, der under besættelsen var beskæftiget med at modtage våben, ammunition og sprængstof nedkastet fra engelske fly. 

Gruppen var centreret om Hvidsten Kro, der ligger ved Randers - og herfra fik de våbnene sendt videre til andre modstandsgrupper. 

Frit lejde-aktionen løber indtil lørdag ved midnat. Her har borgerne altså frit lejde til at aflevere ulovlige våben. Afleveringen kan ske straffrit og anonymt.

- Generelt får vi indleveret rigtig mange våben fra 2. Verdenskrig. Det er bare at komme herned med dem, siger Helle Lundberg. 

Se flere billeder af våbnene i billedhjulet øverst.