Nej til at sælge huse til tyskere

Folketingsmedlem Jørn Dohrmann, (DF) Vamdrup, afviser ideen om at sælge tomme bolig i landsbyer til EU-borgere - uden bopælspligt.Dermed skyder han et forslag fra Slesvigsk Parti ned.

- Det vil være at sælge ud af arvesølvet.

Liv i landsbyer

TV SYD sætter i dag fokus på et forslag fra Slesvigsk Parti, som ønsker at skabe mere liv i specielt små sønderjyske landsbyer, hvor huse har stået tomme i lang tid.

Partiet mener, at specielt tyskere ville være interesseret i at købe hus i Danmark og sætte dem i stand.

Jøhn Dohrmann argumenterer imod ideen i TV SYD kl. 19.30

Mæglere delt

TV SYD har også talt med en del ejendomsmæglere. En del er imod forslaget. De mener ikke, at et hussalg til f.eks. tyskere vil skabe nok liv i de døende landsbyer.

Andre, f.eks. Marianne Aaes Jensen fra Nybolig i Vojens mener, at det er en god ide.

- Så vil der komme gang i salget.

TV SYD besøger Over Jerstal med 1100 indbyggere med hende. Her solgte hun tidligere 17 boliger om året. Nu sælger hun højst et.

På visse betingelser

Foreningen Landsbyerne i Danmark vil godt være med til et forsøg med at dispensere fra bopælspligten. Men generelt er de betænkelige ved at pille ved den danske særregel i EU, som forhindrer, at udlændinge opkøber landsbyhuse og gør dem til feriehuse, som står tomme det meste af året.

- Hvis man starter med at pille ved den danske særregel, så glider det lige så stille dernedad, og det er jeg betænkelig ved, siger formand Carsten Abild.

Men fakta er at husene alligevel står tomme:

- Det er rigtigt, at der efterhånden står mange tomme boliger - ca. 6000 boligruiner - og det er et alvorligt problem.

Landsbyerne i Danmark vil godt være med til et forsøg, hvor kommunalbestyrelserne kan afgøre, om et hus må sælges til udlændinge. Men kun på visse betingelser.