TV der bevæger dig

Nekrolog: Tønder har mistet sin Laurids

Hele Tønder by flagede onsdag på halv ovenpå borgmester Laurids Rudebecks pludselige død. Foto: Hans Lausten, TV SYD

Laurids Rudebeck vil blive husket for sin indsats for Tønder Kommune.

1 af 2

Nekrolog over Tønders borgmester Laurids Rudebeck, der uventet gik bort d. 10. maj 2016.

Der er ellers så meget at fejre i Tønder.

Efter årtier på nedtur, hvor centralmagten i København lukkede først seminariet og senere kasernen, er Tønder igen blevet noget af en vinderby. Byens nye udgave af et nærsygehus blev reddet. SKAT ansætter flere medarbejdere i Tønder. Festivalen er efter flere år på økonomisk slingrekurs igen på rette successpor. Og Tønder er efter sommerferien repræsenteret i mændenes håndboldliga. Alligevel er det i dag en sorg, der hviler over marskens hovedstad og hele landets sydvestligste kommune. Fordi Tønder har mistet sin Laurids.

Blev kun 56 år

Borgmester i Tønder Kommune, Laurids Rudebeck, er død. Han blev kun 56 år.

Dødsfaldet kommer som et chok i den by og i det område, han var den politiske førstemand i. Borgmesteren lignede en mand, der var i god form, og der var ingen advarselslamper, der blinkede.

Laurids Rudebeck var en ægte sønderjyde. Født i Over Jerstal, og efter uddannelse som mekaniker i Haderslev søgte Laurids Rudebeck ind til politiet i 1981. Han var leder af politiet i Tønder, da han i 2006 blev valgt ind i byrådet for Venstre.

En anden venstremand, Vagn Therkel Pedersen, blev tvunget til at trække sig som borgmester i 2009, og det blev Laurids Rudebecks opgave at genskabe tilliden til partiet Venstre blot få måneder før kommunalvalget. Det lykkedes delvist, og selv om Venstre mistede tre mandater, så kunne han fortsætte som borgmester. Laurids Rudebeck havde allerede vist, at han kunne samle et byråd bag sig og også forene byrådet i vigtige forlig. Noget, der blev et kendetegn for ham.

Familiemenneske

Det var op til valget 2009, at Laurids Rudebeck trådte frem i Venstres valgbrochure sammen med sin familie, hustruen Lene, datteren Neel og sønnen Thor.

”Det er jo sådan, at jeg ikke kan bære det her igennem alene. Det kræver opbakning fra familien at være borgmester, og folk må godt vide hvem, der står bag mig. Man skal ikke være ked af at have en god familie”.

Det sagde borgmesteren i et interview med JydskeVestkysten med henvisning til familiebilledet. Det skete med hans velkendte smil på læben. Han kunne derimod godt finde den sure mine frem og lade sit temperament udfolde sig, hvis omgivelserne blev ved med at kæde hans kommunale hovedstad sammen med Tønder-sagen. Det var en sag, der virkelig tyngede ham.

Kæmpede for sygehuset

Til gengæld var han flyvende, da det syddanske regionsråd besluttede at fjerne Tønder Sygehus fra et lukningskatalog, og det, at der fortsat er et sygehus i Tønder, er borgmesterens fortjeneste, fordi han selv gik i spidsen for alle gode kræfter.

Laurids Rudebeck blev borgmester i utide. Hans virke stoppede også i utide. En autentisk borgmester i et område, der kan være både barsk og vindblæst, og hvor det altid er en kamp at tage det næste fremskridt.

Blot seks år efter, at Laurids Rudebeck stolt viste sig som en borgmester med en uundværlig familie, er det nu familien, der sidder tilbage uden deres elskede ægtemand og far. Mange har mistet en god ven, endnu flere har mistet en god borgmester. Hvor døden dog kan være urimelig.

Ære være Laurids Rudebecks minde.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden