TV der bevæger dig

Stor forskel på kommuners evne til at få flygtninge i job og uddannelse

Mustafa Muhammed fra Vejle i job som skrædder. Han er flygtning fra Syrien. (Arkivfoto). Foto: TV SYD

Flere end hver tredje flygtning ender i job efter integrationsprogram i Tønder. I Haderslev er det kun hver 9. flygtning, viser de seneste tal.

Der er stor forskel på, hvor mange flygtninge i de syd- og sønderjyske kommuner, der kommer i arbejde eller uddannelse efter deres tre-årige integrationsprogram er afsluttet. Tønder er bedst, og Haderslev er dårligst til at løse opgaven, viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforenings ugebrev Agenda.

I Tønder Kommune kan Susanne Linnet (V), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Tønder Kommune, glæde sig over, at hendes kommune sørger for, at næsten fire ud af ti flygtninge kommer i enten arbejde eller uddannelse senest tre måneder efter afsluttet integration. Helt nøjagtigt 38,1 procent. Og det er kommunen ikke kommet sovende til.

- Vi har sat politisk fokus på det i arbejdsmarkedsudvalget fra dag ét.  Vi arbejder hel tiden proaktivt. Vi har et super godt netværk med virksomhederne. Når næste opgørelse kommer i 2017 er vores mål, at 75 procent er i arbejde eller uddannelse, fortæller Susanne Linnet (V), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Tønder Kommune til TV SYD.

- Vi oplever i dag, at nogle af vores virksomheder må hente arbejdskraft i for eksempel Litauen, Rumænien og Polen. Mit udgangspunkt er, at når de kan komme ind på arbejdsmarkedet endda uden at kunne dansk, kan vores integrationsborgere også, siger hun.

I Haderslev ser det dårligst ud i Syd- og Sønderjylland. Her er beskæftigelsesgraden blot 11,4 procent. Men det regner borgmester H.P. Geil med ikke gentager sig til næste opgørelse i 2017, når det næste hold flygtninge har været igennem integrationsprogrammet.

- Vi var tidligere ikke gode nok  til at sende folk ud til virksomhederne, så derfor lavede vi i 2014 branchepakker med virksomhederne, hvor vi blev meget bedre til at sende ledige ud, fortæller han til TV SYD.

- Mit håb er, at når man laver samme statistik i 2017, er over halvdelen af dem i arbejde eller uddannelse. I Haderslev Kommune gør vi ikke forskel på folk. En ledig er en ledig, siger H. P. Geil og tilføjer, at Haderslev i 2015 ligger på en tredjeplads i Danmark, når det handler om at få ledige i arbejde.

Undersøgelsen fra Dansk Arbejdsgiverforening er lavet på baggrund af de flygtninge, der kom til Danmark i 2011 og 2012 og har afsluttet deres tre-årige integrationsprogram i perioden tredje kvartal 2014 til andet kvartal 2015. Situationen i dag er en helt anden i kraft af et langt større antal flygtninge.

I tabellen nedenfor fremgår det, hvor mange procent af flygtningene, som tre måneder efter integrationsprogrammet er kommet i arbejde eller under uddannelse:

Kommune Procent
Tønder38,1
Vejen35,5
Horsens33,3
Fredericia32,6
Vejle30,9
Sønderborg26,1
Esbjerg23,5
Hedensted23,4
Aabenraa20,4
Kolding20,4
Varde15,9
Billund14,3
Haderslev11,4

 

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden