NOX-afgift kan lukke gartneri

Familien Karstensen i Esbjerg driver et stort blomstergartneri, som sønnen skal overtage. Men regeringens energiplan kan sætte en stopper for overtagelse af gartneriet.

Far og søn tjekker kvaliteten af årets høst af primulaer. Planten er blandt de første forårsplanter i haven, men de to gartnere risikerer at blive blandt de sidste væksthusgartnere i Danmark.

Den afgift, som regeringen planlægger på luftforureningen - den såkaldte NOX-afgift - truer danske gartnerier på deres levebrød.

Sluger overskud

Organisationen Dansk Gartneri har beregnet, at regeringens energiplan kommer til at koste branchen 114 millioner kroner om året i nye energiafgifter. Og de penge vil sluge 92 procent af deres samlede overskud.

Familien Karstensen er midt i et nøje planlagt generationsskifte. Men nu er det usikkert, om den lille virksomhed med syv ansatte kan overleve.

De danske gartnere er især belastet af, at deres konkurrenter i udlandet ikke bliver ramt af de samme afgifter.

Udskudt

Regeringen har foreløbig udskudt den første del af afgiftsbygen i et halvt år, nemlig afgiften på luftforurening, men den udgør kun en lille del af de samlede afgifter på el og olie.

Søndag fortalte TV SYD, hvordan virksomheden Rockwool overvejer at lukke sin fabrik i Vamdrup. Det vil koste 225 mennesker deres arbejde.