Nu genoptages oprydning ved Danmarks længste badeforbud

Ved Kærgård Plantage, har der været badeforbud siden tresserne, pga. massiv forurening. Oprydningen er lang og sej kamp, og nu genoptages den efter en femårig pause.

Forureningen fra 286 millioner liter spildevand er ikke noget, man bare lige fjerner, men Region Syddanmark begynder nu fase af to af oprydningen af den forurening, som fandt sted i næsten 20 år.

Fra 1956 til 1973 kørte tankvogne med spildevand fra Grindstedværket til Kærgård Plantage mellem strandene i Vejers og Henne. Her deponerede de spildevandet direkte i dybe udgravede huller i klitterne.

I 2008 og 2009 gennemførte regionen den første del af oprensningen fra de første to af seks sandhuller. Nu gælder det så de næste to sandhuller, og oprensningen foregår blandt andet ved at køre det forurenede sand væk.

Spildevandet, som er skyld i forureningen, stammede fra produktion af vitaminer og lægemidler. Og det var efter år med deponering direkte de udgravede huller, at man i 1964 udstedte et badeforbud, som senere blev udvidet til 1,4 kilometer langs området.