Nu kan du bruge mobilen på den anden side grænsen uden prischok

Torsdag er de nye EU-regler om roaming-afgifter trådt i kraft, så nu kan du tale i din mobil og surfe på nettet til danske priser, når du kører over grænsen til Tyskland eller i andet EU-land.

Fra i dag skal forbrugerne ikke længere betale ekstra, hver gang mobilen og smartphonen bruges på rejser i EU. I stedet for at frygte regningen og kun bruge mobilen i nødstilfælde bliver det nu en hel del billigere at bruge mobilen uden for Danmark - uanset om det er smuttur til Flensborg eller ferie i Firenze.

Typisk vil en dansk mobilpakke give adgang til inkluderet data på op til 2 GB i udlandet, selvom der måske er inkluderet 10 GB data i alt. Hvis man gerne vil downloade eller streame videoer i stor stil, vil det dog fortsat være fornuftigt at bruge for eksempel hotellets wifi-forbindelse. 

Nogle teleselskaber har valgt at hæve priserne på grund af EU-roaming. Andre gør ikke.

Som forbruger skal man derfor vælge det abonnement, som passer til ens behov. Hvis man eksempelvis ikke rejser udenlands, kan man vælge et abonnement uden roaming. Se mere om roaming her

Roaming:

  • Inden for mobiltelefoni er roaming den proces, der træder i kraft, når en kunde er uden for mobilselskabets dækning. Det er typisk, når kunden opholder sig i udlandet.
  • Ændringerne betyder, at hvis man som telefonkunde har købt et abonnement med eksempelvis 10 gigabyte data, kan man nu bruge en del af den indkøbte data i alle 28 EU-lande, uden at det koster ekstra.
  • Dog er der indført en såkaldt fair use-begrænsning, som skal forhindre misbrug og sætte et loft over, hvad der er rimelig brug.