Nu kan du købe krudt og raketter

Så er salget i gang af fyrværkeri. Fra i dag af kan du købe det farvestrålende krudt, og der er der mange, der har planer om at bruge penge på. Det viser ny analyse fra Dansk Erhverv.

De stryger mod himlen og sprænger i alle mulige farver for til sidst at forsvinde. Ligesom pengene man har brugt på krudtet.

Fyrværkerisalget er lørdag officielt i gang. Danskerne kan derfor gå ind i de mange telte og udvælge raketter, batterier og bomberør til årets sidste dag. Når turen kommer til betalingen er det heller ikke småpenge, at danskerne forventes at bruge.

quote

Nu har vi købt lidt, og så tager vi nok ud og handler senere og køber noget mere.

Jørgen Kristensen, kunde, Esbjerg

415 millioner kroner. Så mange penge viser en analyse fra Dansk Erhverv, at danskerne forventes at bruge på fyrværkeri. I teltet foran thansen i Esbjerg er salget allerede godt i gang.

- Vi sælger en hel masse. Vi sælger farver og brag til himlen den 31., men forhåbentlig begynder folk lidt før, siger butikschef Anders Grønborg.

De fem fyrværkeriråd

  1. Brug altid beskyttelsesbriller

  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

  4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

  5. Gå aldrig tilbage til en fuser


 

Kilde: fyrværkeri.dk

Nu er det første købt

I teltet kan kunderne få udleveret al det krudt, de har købt. En af dem der bar på pletten den første dag var Mette Rosenlund og hendes søn.

- Hvis det stod til junior, så købte vi jo nok for tusind kroner, men som mor må jeg nok sætte bremsen lidt i. Der er jo også flere ting, man kan bruge pengene på, siger hun til TV SYD.

Også Jørgen Kristensen har bevæget sig ind i teltet sammen med barnebarnet. Det blev til en regning på 538 kroner. Han fortæller, at barnebarnet er meget interesseret i det, så de var nødt til at smutte forbi for at se, hvad teltet tilbyder, og om der er kommet noget nyt.

- Det hygger vi os utrolig meget med nytårsaften sammen med familien. Så går vi ud og fyrer lidt af ind i mellem og ser på, hvad naboerne har, siger Jørgen Kristensen.

Spørgsmålet er, om de har købet årets fyrværkeri.

- Nu har vi købt lidt, og så tager vi nok ud og handler senere og købet noget mere, siger han.

De væsentligste regler for salg og anvendelse af fyrværkeri

  • Du må købe fyrværkeri fra den 15. december til den 31. december.

  • Du må anvende fyrværkeriet fra den 27. december til og med 1. januar.

  • Hvis du ønsker at fyre fyrværkeri af ved en festlig lejlighed i løbet af året, skal du kontakte en festfyrværker.

  • Lovligt konsumfyrværkeri skal være CE-mærket. CE-mærket angiver, at producenten har sikret sig, at fyrværkeriet overholder alle væsentlige sikkerhedskrav – Husk på at selv lovligt fyrværkeri kan være farligt!

  • En forbruger må i sin private personbil transportere fyrværkeri i en mængde til eget brug. 5 kilo NEM er den højest tilladt mængde fyrværkeri, man må opbevare i sit hjem.

  • Som forbruger skal du fortsat være opmærksom på, at du ikke må indføre fyrværkeri til Danmark. Du må altså ikke tage fyrværkeri, du har købt i udlandet med hjem til Danmark. Det gælder også CE-mærket fyrværkeri.

Kilde: fyrværkeri.dk