Nu kan du røre ved Harald Blåtands 1.000 år gamle palisade

Nu bliver det muligt at røre ved 1.000 år gammelt forsvarstømmer i Kongernes Jelling. Efter fire år hos konservatorer i Brede kommer resterne af Harald Blåtands kæmpemæssige palisade nu igen hjem til Jelling.

Fra torsdag kan gæsterne på Kongernes Jelling få lov at røre ved 1.000 år gammelt forsvarstømmer. Resterne af palisaden består af 1,5 meter af bunden af palisaden, der blev fundet i Smededammen i Jelling i 2012 og 2013. Plankerne stod fint på række, og da mudder og ler var fjernet, fremstod rækken af træplanker nærmest som et mørkt tandsæt. 

Siden er det blevet fastslået, at træet er fra Harald Blåtands tid (ca. år 968). Der er tidligere fundet stolpehuller efter palisaden, men træet fra Smededammen er de eneste rester af træ fra forsvarsværket, der regnes for at være en del af det største anlæg, vi kender fra vikingetiden.

Konservatorer hos Nationalmuseets afdeling i Brede har lagt et stort arbejde i konserveringen af tømmeret, der fra i morgen kan ses i Jelling. Samtidig fortæller den nye udstillingsdel om arbejdet med at fælde, forarbejde og transportere de tusindvis af store egetræer, der blev brugt til byggeriet af den næsten 1,5 kilometer lange palisade. En palisade, der i vikingetiden måske har haft en højde på 3-4 meter.
Åbningen af udstillingen markerer også begyndelsen på en helt ny oplevelse i Kongernes Jelling. De skrøbelige træplanker og stolper fra Haralds palisade er godt beskyttet bag glas, men der er også fundet ganske små stykker palisadesplinter, der ikke kunne bruges sammen med de konserverede stolper. En af de små stykker kommer nu alligevel til gavn, oplyser Kongernes Jelling i en pressemeddelelse.

Det bliver nemlig nu muligt at røre ved noget, som eksperter bestemt ikke kan afvise, at Harald Blåtand også har rørt ved. Derfor kan gæster i Kongernes Jelling nu sætte deres finger på den lille træsplint - og mærke det historiske sus, det giver at røre ved noget, som Harald Blåtand måske har haft i hænderne.

- Vi vil gerne bringe gæsterne så tæt på historien som muligt. Som det eneste museum i Danmark…ja, i hele verden, kan vi nu præsentere muligheden for at røre ved dette lille, bitte stykke af historien, siger formidlingsansvarlig Morten Teilmann-Jørgensen fra Kongernes Jelling.