TV der bevæger dig

Nu kan du spise svin der aldrig har fået antibiotika

Poul Jensen er en af de første svineproducenter der leverer helt antibiotikafrie svin. Foto: Sandra Rask Petersen

Nu kan forbrugerne købe svinekød der aldrig har fået antibiotika. Foto: Michael Hansen

1 af 2

Frygt for multiresistente bakterier skaber stor interesse for svin, der er opdrættet helt uden brug af antibiotika. Nu kan kødet købes i danske supermarkeder.

I sidste uge dukkede de første koteletter fra svin, der aldrig har været i nærheden af antibiotika, op i køledisken i Bilka og, allerede nu konstaterer supermarkedskæden, at der er stor efterspørgsel efter kødet, fortæller varehuschef i Bilka i Kolding, Henrik Markussen.

00:21

Varehuschef i Bilka Kolding forklarer, at selvom kødet lige nu betegnes som et nicheprodukt, så spår de kødet stor succes i nærmeste fremtid. 

Luk video

Svinekødet er gennem længere tid blevet fremstillet hos to svineproducenter i henholdsvis Gram og Egtved.

- De her grise er specielle, fordi de aldrig har set skyggen af antibiotika. Hvis en gris bliver syg, så får den antibiotika, men så kommer den ikke i køledisken under samme koncept, siger svineproducent Poul Jensen til TV SYD.

Poul Jensen, der producerer svin i både Varde og Egtved, er én af to svineproducenter, der leverer til Bilka, og årsagen til, at det kan lade sig gøre at levere den nye type svinekød, er en særlig fodertype, der holder svinene sunde uden brug af antibiotika.

- Vi køber fermenteret raps i tørform med mælkesyrebakterier. Når de koncentrerede mælkesyrebakterier kommer ned i grisens mave, fortrænger det koli- og salmonellabakterier, fortæller Poul Jensen.

00:46

Landmand Poul Jensen håber andre landmænd vil være med. Han spår grise, som ikke har fået antibiotika en stor fremtid - ikke bare i Danmark, men i hele verden.

Luk video

 

Det er firmaet European Protein i Jelling, som laver det specielle foder.

- Jeg er utrolig glad for det er kommet på det danske marked. En milepæl, der viser at vores produkt virker, siger Jens Legarth administrerende direktør i European Protein.

Forderfirmaet har udviklet på på det specielle foder siden 2012, og for dem er det helt afgørende at få mindsket forbruget af antibiotika.

00:54

Her forklarer dirketør i foderfirmaet, Jens Legarth, hvordan foderet virker og hvad fermentering er.

Luk video

 

Prisen på den nye type svinekød ligger et sted imellem konventionelt svinekød og økologisk svinekød.

 

Svinekød i Danmark

Alt svinekød der sælges i Danmark, skal være uden rester af antibiotika, når det ligger i køledisken.

Derfor bliver svinene først slagtet, når antibiotikaen er ude af kroppen.

For konventionelt svinekød gælder det, at de ikke må få antibiotika to uger før de slagtes.

For økologisk svinekød gælder det, at de ikke må få antibiotika fire uger før de slagtes.



 

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden