Nu kan du spise svin der aldrig har fået antibiotika

Frygt for multiresistente bakterier skaber stor interesse for svin, der er opdrættet helt uden brug af antibiotika. Nu kan kødet købes i danske supermarkeder.

I sidste uge dukkede de første koteletter fra svin, der aldrig har været i nærheden af antibiotika, op i køledisken i Bilka og, allerede nu konstaterer supermarkedskæden, at der er stor efterspørgsel efter kødet, fortæller varehuschef i Bilka i Kolding, Henrik Markussen.

Varehuschef i Bilka Kolding forklarer, at selvom kødet lige nu betegnes som et nicheprodukt, så spår de kødet stor succes i nærmeste fremtid. 

Svinekødet er gennem længere tid blevet fremstillet hos to svineproducenter i henholdsvis Gram og Egtved.

- De her grise er specielle, fordi de aldrig har set skyggen af antibiotika. Hvis en gris bliver syg, så får den antibiotika, men så kommer den ikke i køledisken under samme koncept, siger svineproducent Poul Jensen til TV SYD.

Poul Jensen, der producerer svin i både Varde og Egtved, er én af to svineproducenter, der leverer til Bilka, og årsagen til, at det kan lade sig gøre at levere den nye type svinekød, er en særlig fodertype, der holder svinene sunde uden brug af antibiotika.

- Vi køber fermenteret raps i tørform med mælkesyrebakterier. Når de koncentrerede mælkesyrebakterier kommer ned i grisens mave, fortrænger det koli- og salmonellabakterier, fortæller Poul Jensen.

Landmand Poul Jensen håber andre landmænd vil være med. Han spår grise, som ikke har fået antibiotika en stor fremtid - ikke bare i Danmark, men i hele verden.

 

Det er firmaet European Protein i Jelling, som laver det specielle foder.

- Jeg er utrolig glad for det er kommet på det danske marked. En milepæl, der viser at vores produkt virker, siger Jens Legarth administrerende direktør i European Protein.

Forderfirmaet har udviklet på på det specielle foder siden 2012, og for dem er det helt afgørende at få mindsket forbruget af antibiotika.

 

Prisen på den nye type svinekød ligger et sted imellem konventionelt svinekød og økologisk svinekød.

 

Svinekød i Danmark

Alt svinekød der sælges i Danmark, skal være uden rester af antibiotika, når det ligger i køledisken.

Derfor bliver svinene først slagtet, når antibiotikaen er ude af kroppen.

For konventionelt svinekød gælder det, at de ikke må få antibiotika to uger før de slagtes.

For økologisk svinekød gælder det, at de ikke må få antibiotika fire uger før de slagtes.