Nu pendler danskerne til Tyskland

Danskerne er i stigende grad begyndt at søge mod Tyskland for at finde arbejde. Efter at antallet af grænsependlere fra Tyskland til Danmark for blot få år siden nåede op over 20.000 dagligt, er tendensen nu nærmest modsat, skriver Flensborg Avis.

- Job-motoren i Tyskland er godt kørende for øjeblikket. Det kan vi mærke, siger lederen af Infocenter Grænse i Padborg, Peter Hansen, der sammen med sit personale rådgiver grænsependlere på begge sider af den dansk-tyske grænse.

Pendlerkontoret mærker tydeligt, at flere og flere danskere har fået øjnene op for det tyske arbejdsmarked. Og det er der en god grund til.En helt ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at Tyskland er det europæiske land med den største andel af ledige stillinger i den private sektor.

I Tyskland har andelen af ledige stillinger ligget stabilt på omkring tre procent det seneste år, men i fjerde kvartal 2011 steg den til 3,5 procent.

Det er mere end tre gange så stor en andel som i Danmark, hvor andelen af ledige stillinger er én procent.

- Der findes ikke en aktuel opgørelse over, hvor mange danskere der pendler til Tyskland, men vi kan mærke i den daglige rådgivning, at det ikke længere kun er højtuddannede, der søger syd for grænsen, og samme melding hører vi fra Jobcenter Aabenraa, siger Peter Hansen til Flensborg Avis.

Hos Jobcenter Aabenraa kan man kun bekræfte tendensen.

Fremstød i mindretal

- Vi er begyndt at snakke om, at der er flere ledige stillinger i Nordtyskland, og vi informerer nu i stigende grad de ledige om mulighederne for at få arbejde syd for grænsen, siger Bjarke Valeur Bruhn-Rasmussen, der er administrativ leder hos Jobcenter Aabenraa.

Konkret er kommunerne Aabenraa, Haderslev og Tønder ved at etablere et samarbejde med mindretalsforeninger i Sydslesvig, der skal være med til at synliggøre de jobmæssige muligheder i Nordtyskland, skriver Flensborg Avis.

Det Dansk-Tyske Handelskammer i København har netop haft den ny tendens på pendlermarkedet oppe at vende.

- Jeg kan bekræfte, at stadig flere danskere søger mod det tyske arbejdsmarked, og at der er gode muligheder for beskæftigelse på grund af de mange ledige stillinger i Tyskland. Vi forventer, at denne trend fortsætter i de kommende år, i og med at arbejdsløsheden i Tyskland vil falde yderligere, mens den i Danmark vil forblive på nuværende niveau, siger Reiner Perau, der er administrerende direktør hos Det Dansk-Tyske Handelskammer.