Nu skal et kedeligt afsnit af historien på museum

Nyt flygtningemuseum åbner i Oksbøl.

I slutningen af Anden Verdenskrig flygtede omkring 250.000 tyskere til Danmark, og 35.000 af dem blev interneret i Oksbøl i Vestjylland.

Flygtningebyen, eller lejren, er stadig velbevaret, og kirkegården med omkring 1.700 grave, de fleste børn, findes fortsat.

Dette historiske scenarium og lidet flatterende del af den danske historie vil de udnytte og skabe opmærksomhed omkring i Oksbøl. Her er man nemlig nu så langt med planerne om et flygtningemuseum, at det kan åbne allerede næste sommer.
Det skriver DR Kultur.

- Museet kommer helt sikkert, det er kun et spørgsmål om hvornår. Vi er så langt nu, at første del er ved at være klar. Et superoptimistisk bud er, at museet står klar næste sommer, hvis alt går, som det skal, fortæller Henrik Slot Hansen, chef for Udviklingsrådet Blåvandshuk, til DR Kultur.

Flygtningemuseet trækker tråde til både Varde kommune, museerne i området og syd for grænsen, hvor tyskerne er interesserede i det nye museum.
Henrik Slot Hansen fortæller, at hele projektet koster "et tocifret millionbeløb i den lave ende", omkring 30-40 millioner kroner, og at man håber, omkring 30.000 gæster om året vil besøge museet.

- Det vil trække flere turister til Blåvandshuk og dermed skabe flere arbejdspladser i området, håber Henrik Slot Hansen.

Først skal tingene falde i hak. I dag ligger et vandrehjem på grunden, hvor de tyske flygtninge boede. Det flytter dog med al sandsynlighed ind midt i Oksbøl i det gamle Rådhus, og det betyder, at området på omkring fire kvadratkilometer vil blive ledigt.

Direktør for Museet for Varde By og Omegn, Claus K. Jensen, er meget spændt på projektet, men understreger, at der stadig er "10 hvis'er", der skal klares først.

- Men hvis finansieringen kan findes eksternt, tror jeg på, at det er realistisk. Ud fra et formidligsmæssigt og fagligt synspunkt er det rigtig spændende og en kæmpe chance, fortæller Claus K. Jensen til DR Kultur.

Der er nemlig planer om at skabe et hovedmuseum for Anden Verdenskrig i den gamle flygtningeby i Oksbøl, hvor danskerne hegnede tyskerne inde i stor by omkranset af pigtråd.
Ifølge planerne skal det kommende museum i så fald samle viden fra museerne både i Varde og Ringkøbing-Skjern Kommune.

I første omgang, forklarer Henrik Slot Hansen, vil man åbne en udstilling på 500-600 kvadratmeter om de tyske flygtninge og så lave en miniature udgave i knæhøjde af byen, der viser, hvordan lejren så ud dengang.

- Vi hegnede dem inde. Danmark ville ikke have dem, men englænderne bankede i bordet. Vi vil gerne fortælle deres historier videre til nye genrationer, fortæller Henrik Slot Hansen.

Museumsdirektør Claus K. Jensen supplerer:
- Det er den største flygtningestrøm til Danmark nogensinde. Meget større end hvad vi ser i dag. Verdenshistorien er her slået ned i Varde. Med nutidig relevans.

Claus K. Jensen forklarer, at det vil være naturligt, at det kommende flygtningemuseum ikke kun fortæller historien om de tyske flygtninge, men alle flygtninge.

- Men det er svært at behandle nutiden fagligt, uden at det bliver for følsomt. Der skal vel være 90 procents fokus på de tyske flygtninge og 10 procent på resten, siger Claus K. Jensen til DR Kultur.