Nu skal man blive rask på sygehuset

Horsens og Kolding er blandt fem sygehuse, der skal dæmme op for unødvendige dødsfald og skader. De fem sygehuse skal vise, at det kan lade sig gøre at standse den dårlige spiral, hvor patienter bliver syge af sygehuset i stedet for at blive raske.

Masser af liv kan reddes, hvis patienterne beskyttes mod sygehusvæsnets egne fejl. Rigtigt mange danskere indlægges hvert år på sygehuset blot for at blive udsat for nye infektioner, forkert medicin eller andre sundhedstruende problemer end dem, de selv bragte med sig.

Hvert år udsættes 100.000 patienter for infektioner, fejl-medicinering og andre ofte livstruende fejl, som koster unødige dødsfald.

Ekstra indsats

Danmarks fem nye patient-sikre sygehuse er Regionshospitalet Horsens og Brædstrup, Kolding Sygehus, Hillerød Hospital, Sygehus Thy-Mors og Næstved Sygehus. Ét i hver af de fem regioner.

De har alle sagt ja til at gøre en ekstraordinær indsats de kommende år for at forbedre patienternes sikkerhed og dermed redde liv. Antallet af skader skal ned med 30 procent og antallet af dødsfald med 15 procent.

Næsten hver tiende patient får infektioner, mens de ligger på sygehuset. Hver tredje får tryksår, og seks procent oplever at få forkert medicin. 

Kvalitet før kvantitet

- Det er et utroligt lovende projekt. Efter de senere års indsats for at behandle så mange patienter som muligt, er der her fokus på kvaliteten. Vi har klare forventninger til, at det vil give positive resultater for patienterne. Samtidig er det i økonomisk hårdt pressede tider glædeligt, at det handler om bruge kræfterne bedre og i den sidste ende medføre færre udgifter også set med patienternes øjne, siger formanden for regionernes sundhedsudvalg Ulla Astman (S).

Hun peger på, at forbedringer kan være så banale som at vænne sig til at sætte et skilt på døren, hvor der står, at man ikke vil forstyrres, fordi man tæller piller op. På grund af de mange medicinerings-fejl.

Projektet er et samarbejde mellem TrygFonden, der støtter med 50 millioner kroner, samt Danske Regioner og Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Det gennemføres med ekspertbistand undervejs fra det amerikanske Institute for Healthcare Improvement, der er verdenskendt for sin ekspertise i forbedring af patientsikkerhed.

Checkliste redder liv

Et af de fem eksemplariske sygehuse - Næstved - oplever færre dødsfald blandt patienter efter en operation end tidligere. Årsagen er, at der er indført en kirurgisk checkliste.
 
Listen består af 19 konkrete punkter, som personalet skal krydse af før, under og efter en operation.

- Det er fuldstændig lige som i flyindustrien, hvor der også bliver udført basale sikkerhedscheck inden de letter og lander, siger Lars Halberg til DR Nyheder.

Før patienten bliver bedøvet, skal lægen for eksempel krydse af, om patienten har nogen former for allergier eller har vanskelige luftveje.

- Vi opererer cirka 7000 patienter om året, og vi regner med, at den her checkliste vil betyde, at der vil dø mellem 50 og 100 mennesker færre om året, siger Lars Halberg.

Dårligt arbejdsmiljø

På et sygehus kan der være mange årsager til, at patienterne ikke har det godt. Netop på Næstved Sygehus har et defekt kaldesystem været skyld i, at kræftpatienter ikke fik hjælp til at gå på toilettet i tide, og plejepersonalet blev stresset og havde kronisk dårlig samvittighed.

Det er utilfredsstillende, at 17 sygehuse ikke har styr på arbejdsmiljøet, mener Arbejdstilynet. Kritikken bakkes op af Folketingets sundhedsordførere, skriver Fyens Stiftstidende.

Her går det godt....

Det er helt utilfredsstillende, at landets sygehuse og psykiatriske centre ikke overholder arbejdsmiljøloven. Det mener Arbejdstilsynet, som inden for det seneste års tid har besøgt hospitaler og psykiatriske centre for at undersøge og dokumentere de ansattes arbejdsmiljø. Alene på det psykiske arbejdsmiljø-område har 17 sygehuse lige nu uløste problemer.

- Det er ikke tilfredsstillende, når arbejdsmiljøloven ikke overholdes, og det er hospitalsledelsens ansvar, at de ansatte ikke lider overlast, siger tilsynschef Palle Graversgaard til Fyens Stiftstidende.

Det er imidlertid ikke kun de ansatte, der lider. Fyens Stiftstidende beskriver, hvordan patienter på blandt andet Svendborg Sygehus i en periode ikke har fået nok at spise eller hjælp til at komme på toilettet.

Fyens Stiftstidende afslører, at dødssyge kræftpatienter på Næstved Sygehus har afføring og brækker sig i sengene, fordi personalet på afdelingen ikke kan høre patienterne på grund af et defekt klokkesystem.

Sygehusledelsen beklager over for avisen situationen og fortæller, at klokkesystemet skiftes ud inden for 14 dage.