TV der bevæger dig

Nummerpladelæsere har givet politiet over 100.000 hits

Nummerplade Foto: Claes Adel, TV SYD

Siden politiet i sidste måned tog de automatiske nummerpladelæsere i brug, har kameraerne haft over 114.000 hits på biler, som har været kendt i politiets registre.

107 stationære kameraer fordelt på 24 steder i landet har fra den 17. maj frem til og med 9. juni aflæst mindst 8,1 million nummerplader – og ud af dem har politiet altså haft over 114.000 hits på biler, som i forvejen er kendt i politiets registre. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

- Tallene bestyrker os i, at der er tale om et effektivt værktøj. Vi kan se, at der kører rigtigt mange biler rundt derude, som enten er interessante for os i forbindelse med en efterforskning, eller som af færdselsmæssige årsager ikke burde køre rundt på vejene, siger politidirektør Svend Larsen i pressemeddelelsen.

00:22

Se her hvordan politiets nummerpladescannere virker.

Luk video

Politiet kan ikke sige, hvor mange konkrete sager de automatiske nummerpladselæsere indtil videre har bidraget til, men de kommer i pressemeddelelsen med et eksempel, der viser, hvordan nummerpladelæseren kan hjælpe betjentene:

En mistænkt blev standset af tysk politi med, hvad der lignede tyvekoster fra Danmark. Manden nægtede at have været i Danmark, men oplysninger fra nummerpladelæserne kunne slå fast, at den mistænkte havde befundet sig i Danmark. Syd- og Sønderjyllands Politi er nu i gang med at efterforske sagen yderligere.

Du kan herunder se, hvordan de 114.000 hits fordeler sig:

  • Afmeldte nummerplader: 9.298.
  • Biler registreret som brugsstjålne: 750.
  • Efterlyste køretøjer 334.
  • Manglende forsikring: 23.526.
  • Biler tilhørende personer der er frakendt førerretten: 28.037.
  • Biler der ikke har været til syn: 4.879.
  • Nummerplader efterlyst som tabt eller stjålet: 47.458.
  • Biler, der blandt andet er knyttet til personer, der konkret er mistænkt for lovovertrædelser, som kan straffes med fængsel i mindst 1 år og 6 måneder, eller som er efterlyst fra udlandet: 448.

Udover de faste nummerpladelæsere har politiet også fem patruljevogne, der kører i Københavns, Nordsjællands og Københavns Vestegns Politi, der aflæser nummerplader. De ovenstående tal er for de faste kameraer. Der gemmes ikke oplysninger om antallet af aflæste nummerplader for de mobile kameraer.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden