Ny 100-kroneseddel

I dag kom den nye 100-kroneseddel på gaden. Den er designet med Lillebæltsbroen på den ene side.

Pengesedlerne bliver udskiftet. I august sidste år fik vi en ny 50-kroneseddel, og nu er det altså en ny seddel, der er kommet på gaden i dag. På den ene side af den nye 100-kroneseddel ses oldtidsfundet Hindsgavldolken, og på den anden side er det den gamle Lillebæltsbro, der pryder sedlen.

Temaet for de nye sedler er oldtidsfund og danske broer, og netop derfor blev den gamle Lillebæltsbro udvalgt. Broen blev bygget i 1935, og kan derfor fejre 75 års jubilæum i år. Broen var, da den blev bygget, den eneste færdselsåre mellem Jylland og Fyn, men har i de sidste 40 år fået selskab af den nye Lillebæltsbro.

Sikrere sedler

Nationalbanken skriver på deres hjemmeside, at de nye sedler er endnu sikrere end de gamle. Falskmøntnere får hele tiden bedre værktøjer til at kopiere de ægte sedler, og derfor er det vigtigt, at de nye seddelserier er endnu sværere at efterligne.

Den nye type sedler afløser pengesedler fra 1997, og de nye har udover det sædvanlige vandmærke og skjult sikkerhedstråd også fået et avanceret hologram og vinduestråd med et bevægeligt bølgemotiv indkorporeret i designet af kunstneren Karin Birgitte Lund.

Den næste seddel, der kommer på gaden er 200-kroneseddelen. Den udkommer til oktober i år. De gamle sedler er fortsat gyldige, og vil løbende blive udskiftet af bankerne.