Ny afdeling henter østtyve til Danmark

En ny afdeling under politiets udlændingekontrolafdeling i Padborg har siden februar fået 45 personer udleveret og dømt i Danmark.

Udenlandske tyve, der bliver stoppet i Polen, Tyskland eller andre lande med bilen fuld af tyvegods fra Danmark, bliver nu systematisk hentet til Danmark, dømt og fængslet.

Det skriver JydskeVestkysten mandag.

Alle dømt til fængsel

Den nye efterforskningsafdeling  har siden februar fået udleveret 45 personer - primært polakker og litauere - som alle er blevet dømt til fængsel.

Kriminaliteten spænder fra tyverier af lastvognstog, gravkøer, store traktorer, bunkevis af cykler, kobberkabler, værktøj, dyre bådmotorer, campingvogne og værdier fra almindelige private hjem.

Præventiv effekt

- Vi regner med, at det vil have en præventiv effekt, når det begynder at brede sig i miljøet, at vi altså kommer efter dem og får dem dømt, siger politikommissær Eskild Bossen, der leder den omkring 30 mand store efterforskningsgruppe.

Tidligere var det de enkelte politikredses ansvar at retsforfølge tyve, der blev anholdt i udlandet på vej væk fra Danmark.

Ekspertisen samlet

Men for at få ekspertisen samlet og være sikker på, at tyvene rent faktisk bliver retsforfulgt, har man nu valgt at samle opgaven i Padborg.

- Nu ved de andre landes myndigheder eksempelvis, hvem de skal ringe til, når de står med en tyv og mistænker ham for at have begået kriminalitet i Danmark, forklarer Eskild Bossen og fortsætter:

Fængsles in absentia

- Når vi får sådan en henvendelse, går vi i gang med det samme med at efterforske for at dokumentere et gerningssted i Danmark, som er nødvendigt for at kræve dem udleveret.

- Herefter får vi dem via retten i Sønderborg fængslet in absentia, indtil vi kan få lavet en europæisk arrestordre fortsætter han.

De 45 arresterede fordeler sig på 30 sager.