Ny butik køber gammelt guld

Nu får esbjergensere mulighed for at vurdere værdien af deres guld. En ny slags butik, der ikke sælger - men køber af kunderne, er kommet til Esbjerg.

Nordens største opkøber af guld har i dag åbnet butik i Esbjerg som det første sted i vores del af landet.

Guldpriserne er steget de sidste fem år. Hvis man købte for en million kroner guld i 2005, så ville man i dag være mangemillionær. Gamle guldsmykker kan derfor hurtigt vise sig at være adskillige tusinde kroner værd.

- Mange har deres gamle smykker liggende i årtier i skufferne uden at bruge dem. Der kan være tale om gamle arvesmykker, eller blot noget guld som man ikke længere har lyst til at gå med. Og hvem ved, måske der ligger en charterrejse gemt i dit gamle guld", siger GuldAdams kommunikationschef, Jan Sturm, som har store forventninger til vestjydernes glemte guld.

Minimerer minedrift

I GuldAdams butik i Esbjerg kan man få testet og vejet sit guld. Det sker med en lup og særligt måleudstyr som blandt andet en særlig syretest, der viser, hvor mange karat det enkelte stykke guld indeholder.

- Ud over at være en god forretning for den enkelte esbjergenser er genbrug af guld også med til at minimere forurenende minedrift. Traditionel guldminedrift bruger kviksølv og andre kemikalier, som vi gerne vil undgå i naturen, siger Jan Sturm og forklarer:

- For at finde blot et gram guld, skal man i dag kvase over 20 tons sten og klipper, som dernæst bliver overhældt med kviksølv for at finde guldet.

Nogle smykker kan dog være mere værd end guldets vægt alene. Er smykket fx designet af en kendt designer, vil det sandsynligvis indbringe mere ved at blive solgt på auktion.