Ny epokegørende historie fra Dannevirke

Nye udgravninger ved Dannevirke-volden rykker endnu engang ved historien omkring det, der populært kaldes "Porten til Skandinavien".

 

Det er kun få år siden, at arkæologer sensationelt fandt en fem meter bred portåbning i den 30 km lange forsvarsvold Dannevirke. Den ca. 1300 år gammel port er siden blev betegnet som indgangen til vikingetidens Norden.

I forlængelse af fundet modtog Museum Sønderjylland en bevilling på 2,3 millioner kr. til at gennemføre et fælles dansk-tysk udgravnings- og forskningsprojekt, der kunne fortsætte og afslutte undersøgelserne omkring porten.

Det er de nye udgravninger, der nu føjer endnu et kapitel til historien.

Ikke mindst har ærkologerne fundet en vej syd for porten, der udvider historien og dokumenterer, at epoken omkring Danevirke først sluttede i 1200-tallet - ca. 100 år senere end først antaget.

Udgravningerne blev onsdag formiddag præsenteret ved en større festlighed ved Danevirkemuseet.

I videoen kan du se den danske udgravningsleder Frauke Witte fra Museum Sønderjylland fortælle om de unikke fund. Bagefter er der billeder fra udgravningen. Varighed 1:49 min.

 

FAKTA

Det er A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, der har støtte udgravninger med en bevilling på 2,3 millioner kr.

Udgravningerne har fundet sted i samarbejde mellem Archäologisches Landesamt Schleswig-Holstein og Museum Sønderjylland ? Arkæologi Haderslev.