Ny jysk motorvej kan bygges på 13 år

En ny 170 kilometer lang motorvej op gennem Jylland fra Kolding i syd til Skørping i nord kan være rullet ud senest i 2025.

Det fremgår af beregninger, som sammenslutningen af kommuner i Trekantområdet har bestilt hos ingeniørfirma Rambøll. Rambøll regner med en byggetid på 10-13 år, hvis ekspropriationer og den tekniske planlægning gennemføres effektivt.

Notatet om den såkaldte Hærvejsmotorvej blev fredag fremlagt på en konference på Gram Slot, som Hærvejskomitéen havde arrangeret. Komitéen består hovedsagelig af politikere og repræsentanter for virksomheder i det midtjyske område.

Udgifterne til den nye motorvej løber op i mellem 13 og 16 milliarder kroner, men en del af pengene kan spares på en udvidelse af E45.

Flytter flest biler

En analyse fra Cowi fra 2012 viser, at Hærvejsmotorvejen kan flytte knap 20.000 daglige bilister svarende til hver fjerde væk fra Vejlefjordbroen. Vejlefjordbroen er allerede Danmarks mest trafikerede bro med over 62.000 daglige bilister, som i 2020 er skønnet at stige til 77.500 bilister.

Hærvejskomitéen anbefaler en østlig linjeføring af Hærvejsmotorvejen. Den kan nedbringe rejsetiden mellem Kolding og Aalborg med 20 minutter og mellem Kolding og Viborg med 40 minutter. Linjeføringen vil også få flest bilister væk fra den belastede E45.

Bagsiden af medaljen er, at motorvejen kommer til at gå gennem enestående naturområder, og Danmarks Naturfredningsforening er allerede gået i stilling til at protestere.

Foreløbig har Folketinget ikke afsat penge til den nye motorvej.