Ny kritik af opholdssted

Ungdomskollektivet Bjerggade 8 i Aabenraa bliver nu udsat for kritik af en tidligere ansat på opholdsstedet for unge, der drives af Aabenraa Kommune.

TV SYD fortalte i går om 15-årige Edina Tiric, der blev sendt hjem til sine forældre med kort varsel efter halvandet år på opholdsstedet. Hun har i sit korte liv været udsat for omfattende omsorgssvigt og misbrug.

I dag fortæller en tidligere vikar på opholdsstedet, slagteriarbejder Andreas Bonnichsen, Aabenraa, at han uden erfaring med omsorgssvigtede unge skulle tage sig af en 13-årig dreng med ADHD og hash-misbrug.

- Jeg blev sendt til Lanzarote med drengen med besked om, at jeg ført skulle vende hjem, når han var afvænnet. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle stille op, siger Andreas Bonnichsen.

Han kom hjem med drengen efter knap fire uger, hvorefter den 13-årige blev opsøgt af sine hash-venner, og han faldt i igen.

En anden forklaring

Institutionsleder Svend Hansen Tarp mener, at der ikke var grund til at betvivle Andreas Bonnichsens kompetencer, selv om han ikke var uddannet til at tage sig at omsorgssvigtede børn og unge.

- Vi havde et langt forløb forud for rejsen. Andreas Bonnichsen fik også rådgivning, da han var på Lanzarote, og drengens mor besøgte ham, siger Svend Hansen Tarp.

Han finder det uheldigt, at drengen fik tilbagefald, da han kom hjem.

- Men det tog vi straks hånd om og flyttede ham til en anden institution, understreger Svend Hansen Tarp.

Den 13-årige deltog ikke i planlægningen af turen til Lanzarote. Han fik at vide, at han blot skulle en kort tur til Hamborg for at køre gokart.

Socialministeriet har fastslået at opholdssteder her i landet ikke må arrangere afgiftning og anden form for behandling i udlandet.

- Og hvis institutioner tager børn og unge med på ferieophold eller lejrskole i udlandet, skal institutionerne sikre, at den pædagogiske omsorg og støtte til børnene og de unge er fuldt ud tilstrækkelig.

Andreas Bonnichsen anslår, at turen til Lanzarote kostede omkring 100.000 kroner.

Ungdomskollektivet Bjerggade 8 lukker til nytår, da Aabenraa Kommune ikke vil have døgnanbringelser for stækt belastede unge sammen med dagtilbud til unge, der blot skal have mindre støtte.