Ny social modstandsbevægelse

Kommunerne kommer nu under angreb fra en voksende social modstandsbevægelse, som mobiliserer syge og udsatte mennesker, skriver netmediet DenOffentlige.dk. Målet er et opgør med mangelfuld kommunal sagsbehandling.

Gruppen, der kalder sig "Klemt", har foreløbig 3.000 tilhængere. Et stormøde i næste uge i Vejle skal bringe bevægelsen videre.

Godt tre tusinde danskere har sluttet sig til en særlig Facebook-side, der går i ?kamp mod lægekonsulenter og uretfærdig sagsbehandling, fra sagsbehandlere og ledelse".

Bevægelsen har også etableret en hjemmeside på klemt.dk, hvor der løbende lægges korrespondance mellem borgere og kommuner frit tilgængeligt.

I næste uge - 3. oktober - kalder initiativtagerne til et borgermøde for hele landet. Her vil man forsøge at samle syge og udsatte borgere om et opgør med kommunernes sagsbehandling og menneskesyn, som det udtrykkes.

Initiativtageren, læge Stig Gerdes fra Fredericia, har ?ikke længere set sig i stand til at være stilletiende omkring, at han i sin praksis ser et stigende antal patienter der bliver dårligt behandlet fra kommunens side." Til DenOffentlige.dk fortæller han:

- Min indgangsvinkel til alt det her er, at folk skal behandles værdigt, og det bliver man ikke i dag. Hvis du bare bliver kørt over af systemet, og samtidig er meget syg så har man ikke særlig meget at stå imod med. Kommunerne er med til at marginalisere folk med den måde de opfører sig på, fortæller han, der har taget rollen som talsmand for initiativet.

Tæsket ned

De mennesker, der kæmper med velfærdssystemet på forskellig vis har nemlig ikke ressourcerne selv, påpeger lægen.

- Vi taler om folk, der er tæsket ned under gulvbrædderne af kommunerne" siger han.

DenOffentlige.dk har talt med to af dem, der selv er klemt, følger projektet, og bakker initiativet op.

- Det er forfærdeligt. Først køres man over af sin kommune, og mister troen på velfærdssystemet. Dernæst svigtes man af den professionelle rådgiver. Det er klart, at frustrationerne så vokser til det ekstreme, siger Jayne Johnsen til DenOffentlige.dk.

Hun har haft en sygesag siden 2010, og er en af mange borgere, der oven i købet har betalt til en privat socialrådgiver for at få hjælp uden at få det.

Jayne Johnsen er en af mange borgere, der fortæller den samme historie om et system, hvor den enkelte er overladt til en bureaukratisk skæbne.

Anette Hyre-Jensen en anden. Hun sidder ligesom Jayne i en netværksgruppe, hvor syge borgere mødes for at få afløb for frustrationer og samtidig støtte hinanden til at komme videre.

- Der er borgere som har fået standset deres sygedagpenge 31. august sidste år, men først kan forvente at de får et svar på om det var korrekt af Ankestyrelsen i marts næste år. Altså halvandet år i usikker skæbne samtidig med at man er syg. Hvor mange raske borgere ville gå med til at få frataget deres løn og så acceptere at de bare kan få kontanthjælp, indtil de halvandet år efter kan få af vide om dette var korrekt, spørger 47 årige Anette Hyre-Jensen, der er havnet i systemet efter 26 år i samme virksomhed, hvor hun senest var kontorchef.

- Det bliver en kamp mod Jobcentret i stedet for en kamp mod sygdommen, og det trækker alting ud. Der er masser af eksempler på, at man kunne være vendt hurtigere tilbage til arbejdsmarkedet, hvis forventningerne blev afstemt fra starten og den kurs man lavede blev holdt, siger Anette Hyre-Jensen til DenOffentlige.dk.

- Gruppens hjemmeside