Nyd grillmaden med omtanke

Så er det igen vejr til at grille. Men på et splitsekund kan en hyggelig grillaften forvandles til en ulykke. Falck kommer med en række gode råd før kullene varme.

- Desværre oplever vi hvert år, at det, der skulle være en hyggelig aften med god mad, ender galt. Men det kan med få forholdsregler og lidt omtanke let forhindres, siger Falcks brandchef Bendt Trustrup.

Hold opsyn

Falck anbefaler:

? Placer grillen på et fast og jævnt underlag, inden den tændes.

? Hav en vandslange med vandforstøver, en vandkande eller en spand med vand stående nær grillen.

? Brug grilloptændingsvæske eller endnu bedre grilltabletter til at tænde op med.

? Når grillen er tændt, skal du blive i nærheden og holde opsyn med den.

? Sørg for, at gløderne er slukket, når du forlader grillen.

Forfærdelige forbrændinger

Falck fraråder:

? Brug aldrig sprit eller benzin som optændingsvæske, da begge dele udvikler dampe, som kan eksplodere, når man sætter en tændstik til.

? Du må aldrig sprøjte tændvæske på en tændt grill.

? Når grillen er tændt, skal man blive i nærheden og holde opsyn med den. Du må aldrig lade børn være alene ved en tændt grill. Falck har set forfærdelige eksempler på forbrændingsulykker ? blandt andet er det flere gange sket, at børn har troet, at en lav grill har været en bænk, som de har sat sig på.

? En grill må aldrig tændes op indendørs eller og heller ikke flyttes ind, selv om regnen pludselig vælter ned. Afbrænding udvikler kulilte, som i værste fald kan være dræbende. Selv om man hverken kan se eller lugte det, kan der udvikles kulilte fra grillen i op til 24 timer.

Varmt sand

Hvis man vil grille på stranden, skal man være opmærksom på, at sandet bliver flere hundrede grader varmt, hvis man stiller grillen direkte i sandet. Og sandet bliver ved med at være skoldhedt længe efter, at man har fjernet grillen. Det er bestemt heller ikke nogen god idé at grave den brugte engangsgrill ned i sandet.