Nye kampfly og kampen mod IS ligger på Holsts bord

Et milliardstort køb af kampfly og den fortsatte kamp mod Islamisk Stat bliver nogle af udfordringerne for Carl Holst.

Carl Holst blev søndag udnævnt til ny forsvarsminister. Her er tre af de større opgaver, der venter på den nye minister:

* Køb af kampfly

Forsvaret skal fra 2020 erstatte F-16 med et nyt kampfly. Købet af nye kampfly har ikke været en del af valgkampen, selvom regningen ventes at løbe op i mellem 20 og 30 milliarder. Men startskuddet til en offentlig debat ventes at gå af, når forsvarets projektkontor afleverer sin vurdering af de tre kandidater: den amerikanske favorit Joint Strike Fighter og outsiderne Eurofighter og F-18 Super Hornet. Både SF og EL ventes at lægge pres på den nye minister for at delagtiggøre vælgerne i baggrunden og grundlaget for det dyreste indkøb af materiel til forsvaret nogensinde.

* Kampen mod Islamisk Stat

Et bredt flertal i Folketinget sagde sidste år ja til at indsætte kampfly og sende danske soldater til Irak for at træne irakiske styrker til kampen mod Islamisk Stat. Mandatet udløber til oktober. Dermed bliver det forsvarsministerens opgave - sammen med udenrigsministeren - at samle flertal for den forventede forlængelse af missionen. Og se på en eventuel ændring af det danske bidrag.

* Forsvarets økonomi

Forsvarets økonomi er presset af dyre internationale missioner og flere skandaler om dårlig økonomistyring. Det nuværende forsvarsforlig løber til og med 2017, og dermed bliver det den nye forsvarsminister, som skal samle Folketingets partier om et nyt forlig, der afsætter penge til forsvaret. I lyset af krisen med Rusland presser Nato samtidig på for, at Danmark skal leve op til den fælles målsætning om, at Nato-landene skal bruge mindst to procent af deres årlige bruttonationalprodukt på forsvaret. De danske forsvarsudgifter ligger i øjeblikket stabilt på 1,2 procent. Flere partier i forligskredsen er dog imod at hæve forsvarets økonomiske ramme.

/ritzau/