Nye lyskryds skal mindske trafikkaos i Vejle

Der kører flere og flere biler i Vejle centrum. Derfor planlægger Anlæg & Infrastruktur i Vejle Kommune nye systemer i lyskrydsene.

Der er pres på vejene i Vejle centrum, og det betyder mange røde lys for trafikanterne.

- Det kan jeg godt genkende fra de gange, hvor jeg trods alt kører bil. Der er mange steder, man skal holde for rødt, siger Henriette Hansen, der foretrækker at tage cyklen.

Fra år 2000 til år 2016 er der kommet 3.348 flere bilister i døgnet på Horsensvej i Vejle centrum. Ikke nok med, at der kommer flere biler, så kommer der også flere indbyggere til byen.

quote

Der vil være væsentligt flere biler, der kører på vejene.

Carsten Friis, ingeniør i Anlæg og Infrastruktur, Vejle Kommune

- Flere mennesker og flere biler. Så kan vi jo selv lægge to og to sammen: Der vil være væsentligt flere biler, der kører på vejene, siger Carsten Friis, ingeniør i Anlæg og Infrastruktur, Vejle Kommune.

Derfor har de ved Anlæg og Infrastruktur i Vejle Kommune en plan om gøre lyskrydsene mere intelligente. 

- Lige nu forbereder vi alle anlæggene enkeltvis, så de kan indgå i det, vi kalder en samordning, siger Paw Bro Larsen, projektchef, Anlæg & Infrastruktur, Vejle Kommune.

Planen er, at lyskrydsene skal være intelligente og ”tale sammen”, for at kunne skabe grønne bølger for bilisterne.

En radar skal måle, hvor meget trafik der er. Med alle lyskrydsene koblet sammen, kan de sørge for at skabe grønne bølger ind mod centrum om morgenen og grønne bølger ud ad byen om eftermiddagen.

- Det forventer vi os meget af, og det håber vi også, at bilisterne kommer til at mærke noget til, siger Paw Bro Larsen.

Projektet er ikke vedtaget endnu, men vil blive præsenteret for det nye byråd i starten af næste år.

Bliver projektet vedtaget, vil det koste cirka 14 millioner kroner.

En måde at aflaste trafikken i centrum er ved hjælp af nye veje, der leder trafikken uden om byen. I tirsdags blev en ny omfartsvej vest om Vejle indviet. Den skal være med til at sprede trafikken ud på så mange veje som muligt. 

Hvis du vil blive klogere på, hvem du skal stemme på til kommunalvalget, så tag kandidattesten her