Nye regering vækker begejstring i EU

Det vækker stor begejstring i udlandet, at den nye danske regering vil droppe planer om nye grænseanlæg.

Den nye regering skrinlægger planerne om de omdiskuterede grænseanlæg, og det vækker glæde i Tyskland, Sverige og EU-Kommissionen, der roser regeringen. Det skriver Politiken.
 - Jeg er som liberal utroligt glad for den danske kovending, siger den svenske EU-minister Birgitta Ohlsson, der tilhører det liberale Folkpartiet.

"Vil ikke blive gennemført"

Danmark måtte lægge ryg til omfattende kritik fra udlandet, da VK-regeringens aftale med Dansk Folkeparti om at opføre permanent toldkontrol ved de danske grænser kom på plads som led i forhandlingerne om 2020-planen.
 I det nye regeringsgrundlag står der nu, at "Planerne fra maj 2011 om at opføre nye kontrolanlæg ved de danske grænser vil ikke blive gennemført".
 

Begejstret for kursskiftet

Den mest højlydte kritik kom fra den tyske udenrigsminister Guido Westerwelle og den daværende tyske ambassadør i København, Christoph Jessen, skriver Politiken.
 Han er siden blevet afløst af Michael Zenner, der også er begejstret for kursskiftet.
 - Tyskland byder et hvert skridt velkommen, der bringer ånden i Schengen-samarbejdet tilbage.

Et godt signal

Ifølge Politiken er der også stor glæde i toppen af EU-Kommissionen. Det er særligt regeringsgrundlagets ord om, at nye toldfaciliteter ikke vil blive opført, bliver mødt med glæde, skriver avisen.
 - Det er en meget klar beslutning. Det ser vi som et godt signal om, at denne regering tager den frie bevægelighed i EU alvorligt, siger en centralt placeret kilde i kommissionen til Politiken.