Nye regler kan blive en job-massakre

Skatteministerens nye regler for beskatning af virksomheder, der skal gives videre til næste generation, kan blive en ren job-massakre, siger Dansk Industri.

Dansk Industri vurderer, at 10.000 arbejdspladser risikerer at forsvinde fra Syd og Sønderjylland.

I følge Dansk Industri er der i Region Syddanmark 12.000 familieejede virksomheder. Af dem står mere end en tredjedel - 4.500 - over for et generationsskifte.

Indtil nu har det kostet en fast, lav skattetakst på 15 procent af aktiernes værdi. Men en 33-årig gammel regel betød, at aktierne fik en kunstig værdi tæt på virksomhedens egenkapital. Det skete fuldt bevidst for at generationsskiftebeskatningen ikke skulle bringe virksomhedens eksistens i fare.

Men nu har skatteministeren fjernet den regel, så nu skal der betales skat af aktiernes og dermed virksomhedens faktiske værdi. Det vil ofte betyde en meget større skattebetaling end før.

Dermed kan det i praksis blive så dyrt at generationsskifte en virksomhed, at den enten må lukkes eller sælges til andre investorer - måske i udlandet.

Hør Thorben G. Jensen, direktør i IP Nordic i Gråsten, fortælle, hvordan han mener de nye skatteregler vil indvirke på arbejdsmarkedet (varighed 1.33):