Nyt egetræ på Torvet i Gråsten

Det gamle egetræ blev fældet forleden, men det så tomt ud på Torvet, og derfor kom der et nyt træ. 

I dag blev det nye træ leveret fra Kortegaards Planteskole på Fyn, og derefter gik gartnerne fra Vej og Park i gang med at plante træet i det nye plantehul.
 

Det gamle var sygt

Træets stamme er fem meter højt og 45 cm i omkreds i en meters højde. Træet har i 30 år vokset på planteskolen, inden det nu ender som vartegn på Gråsten Torv. Det nye træ koster 10.000 kroner.
 
- Efter at det gamle træ er fældet, har undersøgelser af rod og stub vist udbredt råd og manglende evne til at trække vand op igennem stammen til kronen. Træet var døende, så det var den rigtige beslutning, vi fik taget, siger jordbrugstekniker Lise-Lotte Lemvig, Sønderborg Kommune.
 
Billeder af stubben og rødderne er sendt til Forskningscentret for Skov og Landskab, hvor de vil danne grundlag for en videre forskning af netop den svampesygdom, som træet var angrebet af.

Det nye træ skal støttes af tre jordankre, og der bliver monteret to vandingsposer, der hver kan indeholde 75 liter vand. Det mobile drypvandingssystem gør, at træet vokser hurtigere. Sønderborg Kommune overvejer at tinglyse en deklaration på stedet for at beskytte egetræet i fremtiden.