Nyt forsøg på at finde olie i Sønderjylland

Dansk olie- og gasefterforskning på land tiltrækker små og ukendte selskaber Nu er endnu en ukendt spiller kommet på banen, denne gang i Sønderjylland, det tyske Jutland Petroleum, der ikke tidligere har haft efterforskningstilladelser Danmark.

- Vi satser på at finde olie frem for gas, og vi er umiddelbart meget optimistiske, siger administrerende direktør Franz Nieberding til Ingeniøren.

Fandt kun sur gas

Det tyske selskab vil mere eller mindre efterforske det sønderjyske område, hvor det statsejede polske selskab PGNiG tidligere havde licens. Ifølge kilder tæt på forløbet brugte polakkerne mere end 100 millioner kroner på 3D-seismik og en boring ved Felsted i Sønderjylland uden at finde andet end sur gas.

Det skræmmer på ingen måde Franz Nieberding, der er sikker på, at han kan løfte opgaven bedre end polakkerne.

- PGNiG ledte i en anden og mindre dyb geologisk struktur end det område, vi søger i. Jeg har analyseret området og det arbejde, der har været lavet før. Jeg tror, vi har større sandsynlighed for at finde olie,« siger Franz Nieberding.

Jutland Petroleum sætter jagten ind i området øst, vest og syd for Løgumkloster, fortæller den tyske geolog og direktør, der samtidig er æresprofessor ved Ruhr-universitetet i Bochum og har arbejdet i olie- og gassektoren i mere end 30 år, blandt andet i USA og i Tyskland.

Løgumkloster ligger mere end 40 kilometer vest for det område, hvor PGNiG forgæves søgte efter olie med sin boring. Til gengæld er området en del af samme aflejringsbassin som i Nordtyskland, hvor der i 1960?erne og 1970?erne var en række oliebrønde omkring Flensburg, fortæller Franz Nieberding.

Om det bliver til en prøveboring med den kommende danske licens er for tidligt at sige, lyder det fra Nieberding, der har base i Heidelberg.

- En eventuel prøveboring i Sønderjylland ligger med andre ord en fire-fem år ude i fremtiden i bedste fald, siger Franz Nieberding.