Nyt forsøg skal hjælpe Kirsten med at få luft

Et nyt, landsdækkende forsøg skal undersøge, om patienter med lungesygdommen KOL har mest gavn af at dyrke motion eller at svinge stemmebåndene.

Kirsten Schau er 74 år, fra Tørring og lider af lungesygdommen KOL. En kronisk sygdom, der viser sig ved åndenød, hoste, slim og hyppige lungeinfektioner. 

quote

Jeg har haft KOL i fem-seks, og det har en stor betydning for min hverdag. Jeg har brug for mange pauser og hvil i løbet af en dag.

Kirsten Schau, KOL-patient, Tørring 

- Jeg har haft KOL i fem-seks år, og det har en stor betydning for min hverdag. Jeg har brug for mange pauser og hvil i løbet af en dag, siger Kirsten Schau fra Tørring.

Sammen med 199 andre KOL-patienter lægger hun lunger til et unikt forskningsprojekt.

Det er en gruppe forskere fra Næstved Sygehus og Aarhus Universitet, der står bag forsøget. De 200 KOL-patienter er blevet inddelt i to grupper. Én, hvor der er motion på skemaet, og én, hvor der er sang. 

Sang er ikke sagen 
Kirsten Schau håbede fra begyndelsen, at hun ville blive sat på motionsholdet, da hun – med egne ord – ”ikke er typen, der går og synger derhjemme”, men hun har alligevel givet sangundervisningen en chance.

- Jeg kan bedst lide, når vi synger Anne Linnet, men jeg synes generelt, at vores træner er god til at finde nogle sange, vi alle kender, siger Kirsten Schau.

quote

Jeg kan bedst lide, når vi synger Anne Linnet, men jeg synes generelt, at vores træner er god til at finde nogle sange, vi alle kender.

Kirsten Schau, KOL-patient, Tørring 

I Sundhedshuset i Løsning mødes otte KOL-patienter med operasangeren Rikke Damkjær to gange ugentligt. De laver vejrtrækningsøvelser og synger forskellige sange.

Når man som Kirsten Schau lider af KOL, er man klar til at prøve mange ting for at få det bedre. 

- Når man har KOL er tingene bare lidt sværere og tager længere tid. Når jeg skal hænge vasketøj op, må jeg gøre det af tre omgange for at kunne holde til det, siger hun. 

- Hvis det hjælper, har det været det hele værd, siger hun.